Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 239 349 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

O moim bloogu

Ten blog jest kontynuacją mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie sądziłam, że wyczerpie mi się miejsce - stawiając raczej na własny zapał, bo z nim rzeczywiście różnie bywa. I nawet nie cho...

więcej...

Ten blog jest kontynuacją mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie sądziłam, że wyczerpie mi się miejsce - stawiając raczej na własny zapał, bo z nim rzeczywiście różnie bywa. I nawet nie chodzi o gotowanie - to nieustannie robię z taką samą pasją - ale o czas i chęci pisania. Proszę więc wybaczyć mi chwile lenistwa, które z pewnością nastąpią. Mam też do Was wielką prośbę, dotyczącą moich rzeczy. Jeśli już kopiujecie tekst (nie mam zbyt wielkiego na to wpływu niestety) - podajcie źródło. Zdjęcia są nie do ruszenia... Są tylko moje i chciałabym aby moje tylko pozostały. Kilka moich rzeczy można spotkać w necie pod nickiem borgia. A wracając do kontynuacji... te opisy mojego kuchennego życia znajdziecie na stronce www.swiat-od-kuchni.blog.onet.pl. Zapraszam Was serdecznie do siebie.

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Bułeczki bez wyrabiania

poniedziałek, 23 kwietnia 2012 19:36
Skocz do komentarzy

   Szybkie bułeczki dla tych, co to nie lubią mieć styczności z ciastem. Lekkie bułeczki dla tych, co to męczą się przy zagniataniu. Pyszne bułeczki dla tych, co to na sam zapach świeżego pieczywa dostają zawrotów głowy, a jak przyjdzie im wyjąć to cudo z piekarnika, to szału dostają, że jeszcze wystygnąć muszą.
   No cóż... Wystarczy mi ostatnie zdanie, ale reszta też jest in plus. Ciasto po prostu miesza się łychą w misce i to wystarczy. Przesadziłam, że styczności z ciastem nie ma żadnych - po wyrośnięciu było nie było trzeba je po prostu wziąć w kawałkach do ręki - i jak się chce uformować jakieś tam bułeczki, a jak się nie chce - przełożyć na blachę.
   Bułeczki robię dobre pół roku, i robię je tak często, że znam na pamięć. Nie są co prawda skomplikowane, ale jednak. Od siebie próbowałam robić różne wersje i z dodatkiem różnych mąk... ale te są najlepsze. Znalazłam je na francuskiej stronce o wdzięcznej nazwie Paprikas. I teraz kilka słówek od siebie. Do tych bułeczek robię domową ricottę - wciąż i nieustannie w dwóch wersjach. Najlepiej jest ją zrobić dzień wcześniej, aby stężała nieco. Do pewnego momentu wylewałam serwatkę, bowiem jakoś tak... Koleżanka mocno mnie ofuknęła, że wylewam to co najzdrowsze. Tak więc zlewam tę serwatkę i dodaję do tych bułeczek zamiast wody i mleka. Jednym słowem wlewam całe 300 ml płynu. Bułeczki są... po prostu fantastyczne (czytaj, choć o to naprawdę trudno: lepsze). Nie dodaję miodu - choć początki były z - bo takie smakują nam bardziej. I daję nieco mniej soli i z racji, że tak lubimy, i z racji, że oliwki nieco słone są.
   I znów prosto, szybko (nie licząc wyrastania, ale z tym zawsze trzeba się liczyć) i przepysznie.

 

buleczki b wyrabiania (1).JPG

 

Bułeczki bez wyrabiania

37,5 dag mąki,
  1,2 dag drożdży,
  3/4 łyżeczki soli,
 250 ml letniej wody (polecam serwatkę),
   50 ml letniego mleka (tu też polecam serwatkę),
     6 dag zielonych oliwek,
     1 łyżeczka suszonego tymianku,
        mąka do oprószenia i podsypania.
  
   Oliwki pokroić na plasterki. Blachę wyłożyć pergaminem lub podkładką do pieczenia.
   Do miski przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać. Zrobić dołek i wkruszyć drożdże i wlać wodę (ewentualnie 250 ml serwatki). Wymieszać widelcem, aż drożdże się rozpuszczą, zgarniając przy okazji trochę mąki. Dodać oliwki i tymianek. Zalać mlekiem (lub serwatką) i wymieszać drewnianą łyżką na jednolite ciasto.
   Ciasto oprószyć mąką, przykryć i odstawić na 1 godzinę.

 

 

 

   Gdy wyrośnie wyłożyć za pomocą szpatułki na oprószony blat, delikatnie obtoczyć w mące i pokroić na 8 mniej więcej równych kawałków. Przełożyć na blachę, nadając im w miarę okrągły kształt.
   Od razu nagrzać piekarnik do 200°C. Gdy się nagrzeje piec bułeczki ok. 30 minut.

 

buleczki b wyrabiania (2).JPG

Ewa

Zapisz

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 14 stycznia 2016 17:12

    Mega pyszne. I przepis z rodzaju transformers. Robiłam z suszonymi pomidorami i bazylią , cebulą i żółtym serem... Pyszne!!!!

    autor Wiolka

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

wtorek, 25 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  445 033  

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Statystyki

Odwiedziny: 445033
Wpisy
  • liczba: 262
  • komentarze: 388
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

O mnie

W razie jakichkolwiek pytań do mnie, zapraszam do napisania pod adres: j.ewka@wp.pl