Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 239 349 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

O moim bloogu

Ten blog jest kontynuacją mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie sądziłam, że wyczerpie mi się miejsce - stawiając raczej na własny zapał, bo z nim rzeczywiście różnie bywa. I nawet nie cho...

więcej...

Ten blog jest kontynuacją mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie sądziłam, że wyczerpie mi się miejsce - stawiając raczej na własny zapał, bo z nim rzeczywiście różnie bywa. I nawet nie chodzi o gotowanie - to nieustannie robię z taką samą pasją - ale o czas i chęci pisania. Proszę więc wybaczyć mi chwile lenistwa, które z pewnością nastąpią. Mam też do Was wielką prośbę, dotyczącą moich rzeczy. Jeśli już kopiujecie tekst (nie mam zbyt wielkiego na to wpływu niestety) - podajcie źródło. Zdjęcia są nie do ruszenia... Są tylko moje i chciałabym aby moje tylko pozostały. Kilka moich rzeczy można spotkać w necie pod nickiem borgia. A wracając do kontynuacji... te opisy mojego kuchennego życia znajdziecie na stronce www.swiat-od-kuchni.blog.onet.pl. Zapraszam Was serdecznie do siebie.

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Bułki z otrębami owsianymi na kwaśnym mleku

wtorek, 17 marca 2015 13:32
Skocz do komentarzy

   Przepis ten powstał zwyczajnie – z potrzeby pieczywa, i z potrzeby wykorzystania skwaśniałego mleka. No bo cóż z nim zrobić mam? Z nadmiernej jego ilości. Nieee… nie zostawiałam mleka specjalnie. Ono po prostu jakoś tak samo (bo zwykle samo się tak robi) wepchnięte zostało tam, gdzie być nie powinno, no i się skwasiło. Wylać. Proste… ale postanowiłam coś z niego zrobić, ot tak… na próbę. I tak dwa dni pod rząd. Trochę dopracować recepturkę i dlatego tą lepszą wersją pozwolę sobie się z Wami podzielić. Różnica niby niewielka w składnikach, ale zapewniam, że istotna w konsystencji i smaku. Bułki, a w zasadzie buły wyszły pyszne. Oczywiście, że drugim razem pyszniejsze!
   Tak na dobrą sprawę zamiast kwaśnego mleka można użyć kefiru. Polecam, bo taki płyn lekko zakwasi samo ciasto, co oczywiście nie znaczy, że będzie ono kwaśne. Bułki nam przypominają trochę bułki montowe… Nadają się świetnie na duże kanapki, ale ponieważ są dosyć spore, to można je pokroić na kromeczki i zrobić nieco mniejsze. To już jak nam będzie wygodnie. Można też wziąć bułę do ręki i odrywać po kawałku podając do konkretnej zupy lub konkretnego dania jednogarnkowego. Niewiele mam tu do powiedzenia, bowiem rzecz jest prosta. Nie powinno być tu żadnych zaskakujących niespodzianek. Powiem jeszcze tak – ja dodałam otręby owsiane, ale myślę, że będzie wszystko jedno czy damy takie, czy pszenne, czy żytnie. Zresztą byłam pewna, że mam pszenne, i biorąc je do ręki zobaczyłam, że jest inaczej… Bo po prostu w opakowaniu po pszennych z niezwykle wygodnym zamknięciem strunowym wcisnęłam bez takiego zamknięcia owsiane. Jak się ma kiepską pamięć, to można się nabrać. A lubię je mieć w domu, bo przydają się różnych celów - oczywiście u mnie głównie do pieczywa. Kupuję hurtowo wszystkie, po czym okazuje się, że właśnie został mi jeden rodzaj. No ale to już taka moja przypadłość. Bułki polecam gorąco, nie tylko gorące. Na drugi dzień niewiele tracą – nadal pozostają mięciutkie, choć już nie pachną tak mocno, czyli tak bardzo zachęcająco. Bo nie da się ukryć, że sam zapach chyba na wszystkich działa jednakowo…

 

bulki na kwasnym mleku (1)_resize.JPG


Bułki z otrębami owsianymi na kwaśnym mleku

  50 dag mąki tortowej,
 7,5 dag otrąb owsianych,
   1 łyżeczka soli – z lekkim czubkiem,
   2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
   5 dag drożdży,
150 ml ciepłej wody,
200 ml kwaśnego mleka w temp. pokojowej,
   1 łyżka oliwy.

   Do miski robota z plastikowymi nożami wsypać przesianą mąkę, dodać otręby, sól i siemię lniane. Drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłej wody. Resztę wody dokładnie wymieszać z kwaśnym mlekiem, i wlać do miski robota. Dodać rozpuszczone drożdże, zamknąć i zagnieść ciasto. Można wyrobić ręcznie, zagniatając przez 10 minut. Dobrze wyrobione ciasto – powinno być odrobinę klejące, ale trzymające się razem – wyjąć na blat i uformować kulę. Miskę wysmarować oliwą, wsadzić ciasto i obtoczyć w niej delikatnie. Przykryć i odłożyć na 30 minut.

 

bulki na kwasnym mleku (8).JPG

podłużne...

bulki na kwasnym mleku (10).JPG

...lub okrągłe


   Blachę oprószyć delikatnie mąką. Wyrośnięte ciasto odgazować, wyjąć na blat i pokroić na 6 równych części. Nie ma potrzeby oprószać mąką – powinno być idealne do formowania. Uformować kule, podłużne bułki, lub wg uznania i ułożyć na blasze. Przykryć ściereczką, po czym folią spożywczą i odłożyć na 1 godzinę.


bulki na kwasnym mleku (11).JPG

 

   W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200°C wsadzając żaroodporną miseczkę z wodą. Bułki piec 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.

 

bulki na kwasnym mleku (4)_resize.JPG

Ewa

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


wtorek, 25 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  445 022  

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Statystyki

Odwiedziny: 445022
Wpisy
  • liczba: 262
  • komentarze: 388
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

O mnie

W razie jakichkolwiek pytań do mnie, zapraszam do napisania pod adres: j.ewka@wp.pl