Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 253 890 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

O moim bloogu

Ten blog jest kontynuacją mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie sądziłam, że wyczerpie mi się miejsce - stawiając raczej na własny zapał, bo z nim rzeczywiście różnie bywa. I nawet nie cho...

więcej...

Ten blog jest kontynuacją mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie sądziłam, że wyczerpie mi się miejsce - stawiając raczej na własny zapał, bo z nim rzeczywiście różnie bywa. I nawet nie chodzi o gotowanie - to nieustannie robię z taką samą pasją - ale o czas i chęci pisania. Proszę więc wybaczyć mi chwile lenistwa, które z pewnością nastąpią. Mam też do Was wielką prośbę, dotyczącą moich rzeczy. Jeśli już kopiujecie tekst (nie mam zbyt wielkiego na to wpływu niestety) - podajcie źródło. Zdjęcia są nie do ruszenia... Są tylko moje i chciałabym aby moje tylko pozostały. Kilka moich rzeczy można spotkać w necie pod nickiem borgia. A wracając do kontynuacji... te opisy mojego kuchennego życia znajdziecie na stronce www.swiat-od-kuchni.blog.onet.pl. Zapraszam Was serdecznie do siebie.

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Ciasto ucierane z truskawkami

czwartek, 18 czerwca 2015 11:09
Skocz do komentarzy

   Kilka dni temu spotkała mnie wielka niespodzianka. Słodka i pachnąca. Nagle w drzwiach mieszkania pojawiła się przesyłka w postaci świeżutkich, wyjątkowo pięknych, zdrowych i o czwartej rano zerwanych truskawek. Od Pana Edzia z Buska Zdroju. Ogólnie przejechały ponad 70 km, znosząc tę podróż wybornie. Zabrałam się za przetworzenie na różne sposoby – z nich właśnie ta wcześniejsza konfitura. Nie da się ukryć, że Młody w znacznym stopniu pomógł w obróbce, po prostu zjadając. Nie on jeden, ale on w takiej ilości… Naprawdę nie wiem, gdzie mu się to wszystko mieści.
   Truskawek było sporo, ale udało mi się w przeciągu 3 dni uporać ze wszystkimi. Nic im się nie działo w lodówce, bowiem naprawdę były świeże. I zdrowe. Zdążyłam trochę za nimi zatęsknić, gdy dzisiaj nastąpiła powtórka. Tym razem Pana Edzia poznałam osobiście. Elegancki strój, nienaganne maniery, i przy tym serdeczny uśmiech od ucha do ucha pokazał mi, że mam naprawdę z klasycznym dżentelmenem do czynienia. Wiem też, że truskawki od niego są choć bez certyfikatu – bardzo ekologiczne. Dawno tak się nie rozsmakowałam w tych owocach. Ale pewnie dlatego tak szybko zatęskniłam. Pozdrawiam Pana Edzia serdecznie i bardzo dziękuję.
   Ciasto z truskawkami powstało więc przy okazji. Stwierdziłam, że mam okazję spróbować – licząc na to, że będzie nam smakowało. Bo ja bardzo nie lubię ciast z truskawkami, w których truskawki są pieczone. Po wyjęciu dla mnie za bardzo są rozpaćkane. Nie da się ukryć, że zachęciło mnie kiedyś zdjęcie, i przepis był w przygotowaniu i oczekiwaniu na owoce. No cóż… człowiek jest omylny, czasami niesprawiedliwy, sobie ubzdura i zrób mu coś… To ciasto nie dość, że proste, to jeszcze smaczne. Truskawki nadają lekkiej wilgotności, lekkiej kwaskowatości, i w końcowym efekcie – po prostu lekkości. Przepis znalazłam na stronie Marthy Stewart i bardzo polecam. Co prawda jej ciasto i moje nieco się różnią, ale ja po prostu rozłożyłam owoce równo – aby każdy kawałek był tak samo bogaty. Pozwoliłam sobie też na zaokrąglenie ilości składników – wyszło bez żadnych niespodzianek. Ale fakt – różnica jest praktycznie żadna. Truskawki to oczywiście ilość umowna, ale jakiś punkt odniesienia trzeba mieć. Kilka mi zostało i z wielką przyjemnością po prostu zjadłam… Ale przygotowałam tez równą – półkilogramową – ilość.

 

ciasto z truskawkami (11).JPG



Ciasto ucierane z truskawkami

Ciasto:
  10 dag masła,
  20 dag mąki,
 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
     szczypta soli,
  20 dag cukru,
   1 duże jajko,
125 ml mleka,
   1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:
  45 dag truskawek,
   2 łyżki cukru,
     tłuszcz i bułka tarta do formy.

 

truskawki (2).JPG



   Nagrzać piekarnik do 180˚C. Natłuścić tortownicę średnicy ok. 25 cm i wysypać bułką tartą. Truskawki umyć i odłożyć do odcieknięcia. Usunąć szypułki i pokroić na połówki. Odłożyć
   Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z solą. Masło utrzeć z cukrem na krem, dodać jajko i dokładnie rozetrzeć. Wlać mleko i ekstrakt waniliowy i na niskich obrotach utrzeć ponownie na gładka masę. Dodać cała mąkę i nadal na niskich obrotach utrzeć gładkie ciasto.

 

ciasto z truskawkami (7).JPG

 

   Przełożyć do formy i na wierzchu rozłożyć promieniście owoce. Posypać 2 łyżkami cukru i wsadzić do piekarnika.
   Piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 160˚C i piec jeszcze 60 minut na złoty kolor. Wyjąć, delikatnie odciąć nożem od brzegów formy i zdjąć obręcz. Wystudzić.

 

ciasto z truskawkami (13).JPG

 

ciasto z truskawkami (10).JPG

Ewa

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 22 czerwca 2015 11:04

    Ja tam ciasta z truskawkami w formie wszelakiej wprost ubóstwiam :)

    autor Gin

    blog: razadobrze.blogspot.com

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

sobota, 24 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  449 685  

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Statystyki

Odwiedziny: 449685
Wpisy
  • liczba: 263
  • komentarze: 392
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

O mnie

W razie jakichkolwiek pytań do mnie, zapraszam do napisania pod adres: j.ewka@wp.pl