Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 239 349 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

O moim bloogu

Ten blog jest kontynuacją mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie sądziłam, że wyczerpie mi się miejsce - stawiając raczej na własny zapał, bo z nim rzeczywiście różnie bywa. I nawet nie cho...

więcej...

Ten blog jest kontynuacją mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie sądziłam, że wyczerpie mi się miejsce - stawiając raczej na własny zapał, bo z nim rzeczywiście różnie bywa. I nawet nie chodzi o gotowanie - to nieustannie robię z taką samą pasją - ale o czas i chęci pisania. Proszę więc wybaczyć mi chwile lenistwa, które z pewnością nastąpią. Mam też do Was wielką prośbę, dotyczącą moich rzeczy. Jeśli już kopiujecie tekst (nie mam zbyt wielkiego na to wpływu niestety) - podajcie źródło. Zdjęcia są nie do ruszenia... Są tylko moje i chciałabym aby moje tylko pozostały. Kilka moich rzeczy można spotkać w necie pod nickiem borgia. A wracając do kontynuacji... te opisy mojego kuchennego życia znajdziecie na stronce www.swiat-od-kuchni.blog.onet.pl. Zapraszam Was serdecznie do siebie.

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Berlińskie bułeczki (z poolish)

czwartek, 19 listopada 2015 21:51
Skocz do komentarzy

   Buszując w internetach i bawiąc się w przeskakiwanie z jednej stronki na drugą – ot tak… dla odpoczynku - trafiam na coś, na czym mój wzrok się zatrzymuje. Z takim założeniem zresztą to robię. Pech chce, że stronka tym razem jest niemieckojęzyczna. Ni hu hu… nie dam rady bez translatora. Nawet specjalnie się nie przejęłam faktem, bowiem dożyliśmy takich czasów, że przy odrobinie dobrych chęci – damy radę. Zmierzyłam się więc, choć wiadomo, że i sam translator psikusy potrafi sprawić. Tu rzeczywiście doświadczenie się przydaje. Tak oto powstały wyborne bułeczki. Naprawdę wyborne.
   Przepis oryginalny znajdziecie na stronce „Plötzblog”, na której z pewnością gościła będę częściej. O ile nie najczęściej jak się tylko da. Niesamowity zbiór przepisów na domowe pieczywo. No ale wracając do bułeczek… Przyznaję, że jestem wierna swojemu podejściu do ciasta na chleb i bułki, i pomijam zawarty w przepisie cukier. Nie chcę tej dodatkowej słodyczy, pomimo że w ogóle nie będzie wyczuwalna. Wiem, ale z premedytacją nie dodaję. Bułeczki pyszne wyjdą i tak. I wyrosną ślicznie. Upieką się też bez problemu w wyznaczonym czasie. Jak zwykle zresztą…
   Postanowiłam też tak ni z gruchy, ni z pietruchy nadać im nieco inny kształt. Niewiele inny, ale inny… Kształt przypominający cewki, co zresztą bardzo mi się spodobało i pewnie będę tak robiła zawsze. Ciasto jest tak fajnie formowalne, że dlatego skorzystałam z okazji. Ogólnie rzecz jak zwykle prosta, choć wymagająca czasu, ze względu na poolish. A dokładniej wstępny zaczyn takiej samej ilości wagowej mąki i wody, i z dodatkiem minimalnej wręcz ilości drożdży. Mogłam sobie na to pozwolić, bo postanowiłam obrazić się na Ukochanego i w końcu kupić normalną wagę – z „chodzącymi” jeszcze przelicznikami gramowymi a nie uncjami. Ilość drożdży w zaczynie naprawdę znikoma, choć w całości będzie ich niecałe deczko więcej. W każdym razie ów poolish musi wyrastać 18-20 godzin. Proszę wziąć to pod uwagę. A warto…
Polecam ogromnie. Przepis oryginalny znajdziecie tutaj.

 

berlinskie buleczki (2).JPG



Berlińskie bułeczki (z poolish)

Poolish:
   20 dag mąki 550 (luksusowa),
 200 ml letniej wody,
     3 g świeżych drożdży.

Ciasto:
29,5 dag mąki 550,
 105 ml letniej wody,
     8 g świeżych drożdży,
     1 łyżeczka soli,
        poolish.

 Przygotować poolish:
   Przesiać mąkę do miski. Drożdże rozpuścić w 50 ml wody i dodać razem z jej resztą do mąki. Wymieszać drewnianą łyżką na jednolitą masę, przykryć i odstawić na 18-20 godzin do wyrośnięcia.

Ciasto:
   Przesiać mąkę do miski robota i wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić w 50 ml wody i wlać do mąki. Dodać resztę wody i przygotowany poolish. Wyrabiać na małych obrotach przez 5 minut, po czym na średnich przez 10 kolejnych minut. Ciasto powinno być jednolite, elastyczne, miękki i z lekkim oporem odrywać się od podłoża. Polecam kilka razy uderzyć nim o blat. Przełożyć do miski, przykryć i odłożyć na 20 minut. Po tym czasie ciasto odgazować i zebrać z brzegów do środka. Przykryć ponownie i odłożyć na 40 minut do wyrośnięcia.
   Wyłożyć ciasto na czysty blat i podzielić na 8 równych kawałków (po 97 g). Uformować długie na 8 cm bułeczki i odłożyć na blachę do pieczenia. Można nadać im kształt cewki. Bułeczki przykryć ściereczką i arkuszem folii, i odstawić na 30 minut. Odkryć, brzegiem dłoni nacisnąć wzdłuż każdej bułeczki na środku tworząc wgłębienie. Przykryć ponownie i odstawić na 15 minut.
   W tym czasie nagrzać piekarnik do 230˚C, wsadzając miskę z gorącą wodą. Bułeczki odkryć, naciąć ostrym nożem wzdłuż i wsadzić do piekarnika. Piec 20 minut. Wyjąć i natychmiast przełożyć na kratkę.

 

berlinskie buleczki (3).JPG

Ewa

Podziel się
oceń
1
0



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 21 stycznia 2016 0:18

    Witam Ado. I od razu przepraszam - rzeczywiście powinno być godzin. Moja wina. Dziękuję za zwrócenie uwagi i już poprawiam...
    Pozdrawiam serdecznie.

    autor Ewa

    blog: Świat od kuchni

  • dodano: 20 stycznia 2016 11:06

    Witam. Własnie zabierałam się do tych bułeczek, ale coś mnie zaniepokoiło; poolish ma wyrastać 18-20 godzin, jak jest napisane w opisie, czy 18-20 min. , jak jest napisane w przepisie ? Będę wdzięczna za odpowiedź.

    autor ada

  • dodano: 18 grudnia 2015 15:03

    Ładnie wyrosły Ci te bułeczki. Trochę popękały, ale nie zmienia to ogólnie dobrej oceny bułeczek.
    Polska sól najlepsza :).

    autor Anna

    blog: http://www.zdrowemysli.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

wtorek, 25 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  445 028  

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Statystyki

Odwiedziny: 445028
Wpisy
  • liczba: 262
  • komentarze: 388
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

O mnie

W razie jakichkolwiek pytań do mnie, zapraszam do napisania pod adres: j.ewka@wp.pl