Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 253 890 bloog闚 | losowy blog | inne blogi | zaloguj si | za堯 bloga
Kana ATOM Kana RSS

O moim bloogu

Ten blog jest kontynuacj mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie s康zi豉m, 瞠 wyczerpie mi si miejsce - stawiaj帷 raczej na w豉sny zapa, bo z nim rzeczywi軼ie r騜nie bywa. I nawet nie cho...

wi璚ej...

Ten blog jest kontynuacj mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie s康zi豉m, 瞠 wyczerpie mi si miejsce - stawiaj帷 raczej na w豉sny zapa, bo z nim rzeczywi軼ie r騜nie bywa. I nawet nie chodzi o gotowanie - to nieustannie robi z tak sam pasj - ale o czas i ch璚i pisania. Prosz wi璚 wybaczy mi chwile lenistwa, kt鏎e z pewno軼i nast徙i. Mam te do Was wielk pro軸, dotycz帷 moich rzeczy. Je郵i ju kopiujecie tekst (nie mam zbyt wielkiego na to wp造wu niestety) - podajcie 廝鏚這. Zdj璚ia s nie do ruszenia... S tylko moje i chcia豉bym aby moje tylko pozosta造. Kilka moich rzeczy mo積a spotka w necie pod nickiem borgia. A wracaj帷 do kontynuacji... te opisy mojego kuchennego 篡cia znajdziecie na stronce www.swiat-od-kuchni.blog.onet.pl. Zapraszam Was serdecznie do siebie.

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukan fraz i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz sw鎩 adres e-mail aby otrzymywa info o nowym wpisie:

Trufla czekoladowa (BG)

鈔oda, 18 maja 2016 22:16
Skocz do komentarzy

Trufla czekoladowa

    Chcia豉m 瞠by zabrzmia這 wykwintnie. No chcia豉m... Czy uda這 mi si to osi庵n望? Nie wiem. Jednak nie dla samej jedynie nazwy postanowi豉m zostawi to tak jak jest, bowiem nie zamierzam nikogo w b陰d wprowadza. Otó chcia豉m dzisiaj zaprosi Was na ciasto, które po odpowiednio d逝gim przele瘸kowaniu w lodówce smakiem przypomina b璠zie mi璚iutkie domowe czy te kupne trufelki. Maziste ale kusz帷e. Mocno czekoladowe. Proste i szybkie, chocia odle瞠 powinno (no bo nie musi, ale nie jest takie powalaj帷e). I wa積a dla niektórych rzecz - bezglutenowe. Ma wszak jeden minus - najgorsze jest po prostu to, 瞠 jak si to ciasto zrobi, to si w陰cza tak zwany "szwendacz" kuchenny. Dopóki ciasto jest, dopóty lodówka otwierana jest w jednym celu. Na szcz窷cie du瞠 ono nie jest, a i grubo軼i odpowiednio cienkiej... ;).
    Bezglutem nie by這 od razu, ale cho z za這瞠nia od samego pocz徠ku takie mia這 by, to jednak przekona豉m si co znaczy nawyk w praktyce. Kupi豉m specjalnie m彗 kokosow do tego, co mia這 powsta po raz pierwszy. Le瘸豉 wi璚 m彗a przygotowana na blacie, i pozosta豉 tam nietkni皻a do samego ko鎍a, czyli upieczenia ciasta. Po prostu i zwyczajnie si璕n窸am do szafki z m彗 i wyj窸am t, co to zawsze pod r瘯 mam - tortow. Cho w tym wypadku by豉 ona zdecydowanie pod t dalsz r瘯. W ka盥ym razie chcia豉m powiedzie, 瞠 je郵i na bezglucie Wam nie zale篡, a m彗i kokosowej nie macie - dajcie zwyk陰. Wyjdzie.
    Ciasto mo積a zrobi w ró積ych wersjach. Zale積ie od tego, co nam do g這wy wpadnie. To jest z cynamonem, ale mo積a zrobi z chili, skórk pomara鎍zow, 鈍ie膨 mi皻 posiekan. Kusi mnie aby spróbowa z rozmarynem - póki mam 鈍ie篡 i mocno pachn帷y. A mo瞠 doda kokos? Migda造 lub orzechy? Albo wykorzystam pomys Eli - p豉tki owsiane.
    Co do wykonania jedna uwaga. Robi si je bez specjalnych ceregieli, ale trzeba dosy szybko wyj望 je z formy, przykry szczelnie foli spo篡wcz i wsadzi do lodówki. Cel? A niech odparuje sobie spokojnie 豉pi帷 t wilgo z powrotem. Je郵i macie czas, to nie ruszajcie go przez chocia 2 godziny. Wtedy dopiero niech pójdzie w ruch sitko i kakao, aby nada ostatni szlif.

 

trufla czekoladowa (13).JPG



Trufla czekoladowa
 
 140 ml wody,
   10 dag cukru,
   20 dag gorzkiej czekolady,
12,5 dag zimnego mas豉,
  1/4 造瞠czki cynamonu (wg uznania),
     3 jajka,
     3 造磬i m彗i kokosowej*,
        ciemne kakao dobrej jako軼i,
        t逝szcz i m彗a kokosowa do formy**.

  * Mo積a  u篡 m彗i tortowej bior帷 pod uwag fakt, 瞠 przestanie to by ciasto bezglutenowe.
** W momencie u篡cia zwyk貫j m彗i mo瞠 to by bu趾a tarta.

    Nagrza piekarnik do 180°C
. Spód tortownicy 鈔ednicy 24 cm wy這篡 foli aluminiow, nat逝軼i 陰cznie z bokami i oprószy bu趾 tart. Rogi folii aluminiowej odwin望 do góry (ciasto jest bardzo p造nne).
    Do rondelka wla wod i wsypa cukier. Postawi na ogniu i poczeka, a si zagotuje - mieszaj帷 od czasu do czasu. Czekolad pokroi na kawa趾i, mas這 pokroi w kostk. Gdy woda zawrze, zdj望 rondelek z ognia, wrzuci czekolad i dok豉dnie wymiesza na g豉dko. Doda mas這 i znów dok豉dnie wymiesza. Doda cynamon i po陰czy. Odstawi na 5 minut do przestygni璚ia.
    W tym czasie wbi jajka do miski i trzepaczk dok豉dnie rozbe速a. Doda mas czekoladow, wymiesza i doda m彗 kokosow. Delikatnie po陰czy i przela do tortownicy. Piec 30 minut.
    Wyj望 ciasto z formy, ostro積ie - za pomoc no瘸 - oddzieli od brzegów formy i zdj望 obr璚z. Przykry du篡m talerzem, odwróci i zdj望 spód tortownicy 陰cznie z foli. Przykry talerzem, na którym ciasto ma wyl康owa i odwróci ponownie. Przykry arkuszem folii spo篡wczej i wsadzi do lodówki najlepiej na 2 godziny. Tu przed podaniem oprószy kakao.
    Ciasto najlepsze jest bardzo zimne. Pokrojone w kliny rzeczywi軼ie warto - pomys Sylwii - ozdobi rozetk bitej 鄉ietany. My郵, 瞠 mo瞠 si ona obej嗆 bez cukru.
妃ietana, nie Sylwia ;)

trufla czekoladowa (12).JPG

Ewa

 

Podziel się
oceń
0
0



Wi璚ej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapami皻aj Nick

Zapami皻aj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuj regulamin i zobowi您uj si do przestrzegania jego postanowie.

sobota, 24 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  449 672  

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Statystyki

Odwiedziny: 449672
Wpisy
  • liczba: 263
  • komentarze: 392
Akcja: Nie kradnij zdj耩!

O mnie

W razie jakichkolwiek pyta do mnie, zapraszam do napisania pod adres: j.ewka@wp.pl