Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 239 349 bloog闚 | losowy blog | inne blogi | zaloguj si | za堯 bloga
Kana ATOM Kana RSS

O moim bloogu

Ten blog jest kontynuacj mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie s康zi豉m, 瞠 wyczerpie mi si miejsce - stawiaj帷 raczej na w豉sny zapa, bo z nim rzeczywi軼ie r騜nie bywa. I nawet nie cho...

wi璚ej...

Ten blog jest kontynuacj mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie s康zi豉m, 瞠 wyczerpie mi si miejsce - stawiaj帷 raczej na w豉sny zapa, bo z nim rzeczywi軼ie r騜nie bywa. I nawet nie chodzi o gotowanie - to nieustannie robi z tak sam pasj - ale o czas i ch璚i pisania. Prosz wi璚 wybaczy mi chwile lenistwa, kt鏎e z pewno軼i nast徙i. Mam te do Was wielk pro軸, dotycz帷 moich rzeczy. Je郵i ju kopiujecie tekst (nie mam zbyt wielkiego na to wp造wu niestety) - podajcie 廝鏚這. Zdj璚ia s nie do ruszenia... S tylko moje i chcia豉bym aby moje tylko pozosta造. Kilka moich rzeczy mo積a spotka w necie pod nickiem borgia. A wracaj帷 do kontynuacji... te opisy mojego kuchennego 篡cia znajdziecie na stronce www.swiat-od-kuchni.blog.onet.pl. Zapraszam Was serdecznie do siebie.

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukan fraz i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz sw鎩 adres e-mail aby otrzymywa info o nowym wpisie:

Dorsz z mas貫m koperkowym

pi徠ek, 20 maja 2016 10:57
Skocz do komentarzy

    Rozmawia豉m kiedy ze Zbyszkiem, moim serdecznym przyjacielem na temat ryb. Nie jest to przypadkowa osoba. Jest specjalist od kuchni, pasjonatem dobrego jedzenia znaj帷ym si pewnie na wszystkim nie tylko teoretycznie, bowiem maj帷ym swój spory wk豉d w tworzeniu i odtwarzaniu smaków. Wi璚 jest z kim – w zwi您ku z jego najnowszym pomys貫m na 篡cie czyli podpozna雟k restauracyjk rybn. I jest o czym, dlatego, 瞠 oboje ryby lubimy. Zwróci uwag na fakt, 瞠 ogólnie w domowym gotowaniu boimy si powa積ych kuchennych konfrontacji z rybami. No bo dlaczego nasze starcia ko鎍z si najcz窷ciej ryb w panierce? I czy o to tutaj chodzi. Dlaczego tak ma這 ich w naszym menu i dlaczego traktowane s po macoszemu?
    Pozostaje jeszcze problem ka盥ego z nas z osobna: lubi - nie lubi. 柝e zrobiona ryba traci swoj lekko嗆, soczysto嗆 i zwarto嗆. Przez to po prostu staje si niesmaczna. Wi璚 zniech璚i do dalszych prób. Mo瞠 warto wi璚 si璕n望 na pocz徠ek po sprawdzone i nieco inne od panuj帷ych standardów przepisy. Pami皻aj帷 o tym, 瞠 ka盥a ryba to 廝ód這 niezwykle cennych dla nas sk豉dników, w dodatku bardzo 豉two przyswajalnych. I paradoksalnie – im t逝stsza, tym zdrowsza.
    Dorsz nale篡 do ryb delikatnych w smaku. Bia貫 i soczyste mi瘰o po przygotowaniu 豉two powinno da si rozdzieli na zach璚aj帷e do smakowania p豉tki. To 鈍ietny materia do pocz徠kowych prób w kuchni. Z pewno軼i zaspokoi oczekiwania ka盥ego wybrednego smakosza. Ten przepis dodatkowo nale篡 do tych lekkich, prostych cho zdecydowanie niebagatelnych. I... pachn帷ych. 安ie瘸 na selera ma tu spory udzia. Kto jej nie lubi, ten robi b陰d, jednak w ostateczno軼i mo瞠 zast徙i go natk pietruszki, trac帷 nieco nie tylko na aromacie. Niestety zimow por trzeba to zrobi tak czy siak. Mo積a rzecz jasna w ogóle z niej zrezygnowa.

 

dorsz z maslem koperkowym (18).JPG

 

Dorsz z mas貫m koperkowym

4 porcje

    4 kawa趾i pol璠wiczek z dorsza,
    4 marchewki,
    1 ma造 seler,
       mas這 do duszenia warzyw,
300 ml bulionu warzywnego,
       natka selera do posypania,
       sól, pieprz.

Marynata:  
       sok z ½ cytryny,  
    2 造磬i posiekanego koperku,
    5 dag mas豉,
    1 造瞠czka musztardy Dijon.

    Mas這 stopi i wymiesza w p豉skim naczyniu z sokiem z cytryny, koperkiem i musztard.
Dorsza umy, delikatnie osuszy r璚znikiem papierowym, posoli i popieprzy. Wsadzi do mas豉 i obtoczy. Odstawi na 15 minut. 
Nagrza piekarnik do 200˚C.
    Marchewk i selera obra, umy i pokroi w paski grubo軼i 2-3 mm, szeroko軼i 6-7 mm i d逝go軼i 5-6 cm. Mniej wi璚ej. W rondlu roztopi odrobin mas豉, wrzuci warzywa i dusi 4 minuty. Zala bulionem i gotowa 1 minut bez przykrycia. Wyj望 造磬 cedzakow i prze這篡 do naczynia do zapiekania.

dorsz z maslem koperkowym (7).JPG

 

   Roz這篡 równ warstw, a na wierzchu u這篡 ryb - warstw koperku do góry. Piec 30-40 minut. Przed podaniem posypa grubo posiekan naci selera.
W pozosta造m po warzywach bulionie z mas貫m swobodnie mo積a ugotowa ziemniaki, które 鈍ietnie do dania pasuj
.


dorsz z maslem koperkowym (17).JPG

Ewa

Podziel się
oceń
2
0



Wi璚ej na ten temat


wtorek, 25 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  445 029  

Kalendarz

« kwiecie »
pn wt cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Statystyki

Odwiedziny: 445029
Wpisy
  • liczba: 262
  • komentarze: 388
Akcja: Nie kradnij zdj耩!

O mnie

W razie jakichkolwiek pyta do mnie, zapraszam do napisania pod adres: j.ewka@wp.pl