Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 756 bloog闚 | losowy blog | inne blogi | zaloguj si | za堯 bloga
Kana ATOM Kana RSS

O moim bloogu

Ten blog jest kontynuacj mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie s康zi豉m, 瞠 wyczerpie mi si miejsce - stawiaj帷 raczej na w豉sny zapa, bo z nim rzeczywi軼ie r騜nie bywa. I nawet nie cho...

wi璚ej...

Ten blog jest kontynuacj mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie s康zi豉m, 瞠 wyczerpie mi si miejsce - stawiaj帷 raczej na w豉sny zapa, bo z nim rzeczywi軼ie r騜nie bywa. I nawet nie chodzi o gotowanie - to nieustannie robi z tak sam pasj - ale o czas i ch璚i pisania. Prosz wi璚 wybaczy mi chwile lenistwa, kt鏎e z pewno軼i nast徙i. Mam te do Was wielk pro軸, dotycz帷 moich rzeczy. Je郵i ju kopiujecie tekst (nie mam zbyt wielkiego na to wp造wu niestety) - podajcie 廝鏚這. Zdj璚ia s nie do ruszenia... S tylko moje i chcia豉bym aby moje tylko pozosta造. Kilka moich rzeczy mo積a spotka w necie pod nickiem borgia. A wracaj帷 do kontynuacji... te opisy mojego kuchennego 篡cia znajdziecie na stronce www.swiat-od-kuchni.blog.onet.pl. Zapraszam Was serdecznie do siebie.

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukan fraz i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz sw鎩 adres e-mail aby otrzymywa info o nowym wpisie:

Ciasto cynamonowe z truskawkami

wtorek, 12 lipca 2016 23:31
Skocz do komentarzy

   Rzutem na ta鄉 - truskawki.
   Przysiad豉m i z豉pa豉m si za g這w. No có… post napisany pod koniec maja, a tu ju lipiec. Trzeba b璠zie wst瘼 radykalnie zmieni, bowiem jak tu pisa, 瞠 w ko鎍u s, skoro ju ich prawie nie ma? Jedyne co wspólnego teraz maj z tymi pocz徠kowymi to cena. Jednak teraz ich s這dycz powala, zapach powoduje lekki zawrót g這wy i nieokie透nan ch耩 si璕ni璚ia po. O cenie oczywi軼ie si zapomina w momencie napychania w豉snej buzi 鈍ie篡mi owocami. Do napychania wybieram malutkie. I wcale nie z tego powodu, 瞠 wi璚ej si ich tam zmie軼i. Po prostu mam wra瞠nie, 瞠 one s w豉郾ie najs這dsze. A co za tym idzie - najsmaczniejsze.
   Wysyp owoców mamy za sob, wi璚 spokojnie mog zabra si za co z nimi w roli gównej, lub te bocznej. Niemniej jednak istotnej. W tym cie軼ie nie wiem co jest wa積iejsze - samo ciasto, czy te fakt, 瞠 jest ono z truskawkami w豉郾ie. Nie mnie o tym decydowa. Po prostu pyszne ciasto z truskawkami. Ha! Kiedy bardzo pó幡 nock zanotowane w kajeciku do tego s逝膨cym, kilkukrotnie ju zrobione i po prostu zjedzone. Bez komplikacji. Bez zastanawiania si. Co nie znaczy, 瞠 bez zmian.
   Powiem szczerze. Gdy dotar do mnie kolejny miesi璚znik "Good Food". Rzecz jasna, 瞠 skoro si zaprenumerowa這, to dociera b璠zie, cho jak si okazuje nie ka盥y magazyn tak ma*.  W ka盥ym razie sprawdzaj帷 jedn istotn rzecz (b喚dów rzeczowych w nim dostatek) u鈍iadomi豉m sobie przykr rzecz. Te wszystkie przepisy w najnowszych u nas numerach, to stare przepisy z angielskich oryginaów. Sprzed lat. Wszystkie dost瘼ne w necie. Dlaczego tak? Dlaczego kto zarabia na tym samym po raz drugi? Ja wiem, 瞠 to nowo嗆 na naszym rynku, ale wszystko powinno i嗆 normalnym trybem - to co jest aktualne, aktualne powinno by wsz璠zie. Wkurzy豉m si. Chwil straci豉m na wyszukiwaniu po kolei przepisów, co proste nie jest, gdy s這wnictwo ubogie... ale da豉m rad. Przesz這 mi w momencie, gdy trafi豉m na to ciasto.  Z czerwcowego magazynu z 2002 roku. Kto wie... mo瞠 za rok pojawi si w jakiej polskiej edycji?
   No dobra. Trudno. Chyba musimy si przyzwyczai do pewnych rzeczy, na które nie mamy wp造wu. W tym przypadku to betka. Os這dzi sobie co pysznym ciastem z truskawkami przecie zawsze mo積a. Bo zawsze jaki powód si znajdzie. W ka盥ym razie przepis znajdziecie na stronce "Good Food".
   A teraz kilka uwag dotycz帷ych zmian. Sprawa No 1. Cukier. Zast徙i豉m fruktoz. Przeczytawszy wcze郾iej na opakowaniu, 瞠 jest s這dszy ni cukier, to jasne 瞠 musz da go mniej. Wysz這 mi na to, 瞠 zaledwie 10 dag. Przyznaj - ciasto samo w sobie niezbyt s這dkie wysz這, ale oprószenie cukrem pudrem nadrobi這 t s這dycz. Ogólnie dla nas idealnie. Boj si, 瞠 dodatek cukru sprawi, i ciasto b璠zie du穎 s這dsze. Sprawa No 2. Mielone migda造. Ostatnio nigdzie nie mog kupi mielonych migdaów. Nie mam maszynki do mielenia, bo lata temu wysiad豉 i trzeba by這 wyrzuci. Na szcz窷cie ciasto jest typu - po陰czy wszystko jak leci razem, wi璚 wrzuci豉m migda造 do rozdrabniacza razem z fruktoz, i... po prostu rozbi豉m na proszek. Nie po raz pierwszy tak czyni wi璚 wiem, 瞠 si sprawdzi genialnie. Polecam te przy orzechach wszelkiej ma軼i. Sprawa No 3. M彗a samorosn帷a. Podobno pojawi豉 si w naszych sklepach, ale ja jeszcze na ni nie trafi豉m. M彗 tortow wymiesza豉m z 造瞠czk proszku do pieczenia.
   Reszta posz豉 jak z p豉tka. Polecam gor帷o to ciasto, bo stanowi b璠zie fantastyczn odmian tego co znamy. Genialne w swej strukturze: pomi璠zy ciastem ucieranym - jakim jest w rzeczywisto軼i - a kruchym. Rozp造waj帷ym si cudownie. My郵, 瞠 to zas逝ga takiego potraktowania migdaów.
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj.

* W豉郾ie otrzyma豉m wiadomo嗆, 瞠 zaprenumerowany inny – fajny – dwumiesi璚znik przesta by wydawany w Polsce. Pech.

 

ciasto z truskawkami 2 (7).JPG



Ciasto cynamonowe z truskawkami

17,5 dag obranych migdaów,
17,5 dag mi瘯kiego mas豉,
  10 dag fruktozy,
17,5 dag m彗i tortowej,
     1 造瞠czka proszku do pieczenia,
     1 造瞠czka cynamonu,
     1 jajko,
     1 ó速ko,
   45 dag truskawek,
        cukier puder do posypania,
        t逝szcz do formy.

   Nagrza piekarnik do 180˚C. Spód tortownicy 鈔ednicy 23 cm wy這篡 pergaminem. Boki nat逝軼i.
   Truskawki op逝ka i osuszy na r璚zniku papierowym. Oczy軼i z szypu貫k i pokroi na kawa趾i. Migda造 i fruktoz wrzuci do rozdrabniacza lub malaksera i zmiksowa drobno. Wrzuci do miski, doda mas這, m彗, cynamon, jajko i ó速ko. Ca這嗆 utrze mikserem, a si po陰czy.


ciasto z truskawkami 2 (1).JPG

 

   Po這w ciasta wy這篡 na spodzie przygotowanej blaszki i szpatu趾 lub po prostu 造磬 dok豉dnie rozprowadzi. Posypa truskawkami i roz這篡 reszt ciasta. Tu ju tak lekko nie b璠zie, ale pomog nam w tym 2 widelce. Wierzch nie musi by idealnie przykryty ciastem, ale tak w miar równomiernie to ciasto rozprowadzi nale篡. Nie przejmuj帷 si przebijaj帷ymi gdzieniegdzie owocami.
   Piec 60 minut. Po 40 minutach koniecznie przykry arkuszem folii aluminiowej. Ciasto co prawda powinno by mocno zrumienione, ale nie spalone. Gotowe wyj望, lekko poluzowa noki przy pomocy no瘸, zdj望 obr璚z i przestudzi. Prze這篡 na talerz i posypa cukrem pudrem.
Na ciep這 ciasto jest genialne, ale… na zimno niczego mu nie brakuje.

 

ciasto z truskawkami 2 (4).JPG

Ewa

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Podziel się
oceń
0
0



Wi璚ej na ten temat


czwartek, 21 wrze郾ia 2017

Licznik odwiedzin:  458 188  

Kalendarz

« wrzesie »
pn wt cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Statystyki

Odwiedziny: 458188
Wpisy
  • liczba: 263
  • komentarze: 393
Akcja: Nie kradnij zdj耩!

O mnie

W razie jakichkolwiek pyta do mnie, zapraszam do napisania pod adres: j.ewka@wp.pl