Bloog Wirtualna Polska
S 1 253 893 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj si | za堯 bloga
Kana ATOM Kana RSS

O moim bloogu

Ten blog jest kontynuacj mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie s康zi豉m, 瞠 wyczerpie mi si miejsce - stawiaj帷 raczej na w豉sny zapa, bo z nim rzeczywi軼ie r騜nie bywa. I nawet nie cho...

wi璚ej...

Ten blog jest kontynuacj mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie s康zi豉m, 瞠 wyczerpie mi si miejsce - stawiaj帷 raczej na w豉sny zapa, bo z nim rzeczywi軼ie r騜nie bywa. I nawet nie chodzi o gotowanie - to nieustannie robi z tak sam pasj - ale o czas i ch璚i pisania. Prosz wi璚 wybaczy mi chwile lenistwa, kt鏎e z pewno軼i nast徙i. Mam te do Was wielk pro軸, dotycz帷 moich rzeczy. Je郵i ju kopiujecie tekst (nie mam zbyt wielkiego na to wp造wu niestety) - podajcie 廝鏚這. Zdj璚ia s nie do ruszenia... S tylko moje i chcia豉bym aby moje tylko pozosta造. Kilka moich rzeczy mo積a spotka w necie pod nickiem borgia. A wracaj帷 do kontynuacji... te opisy mojego kuchennego 篡cia znajdziecie na stronce www.swiat-od-kuchni.blog.onet.pl. Zapraszam Was serdecznie do siebie.

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukan fraz i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz sw鎩 adres e-mail aby otrzymywa info o nowym wpisie:

Lody truskawkowe z bia造m octem balsamicznym

鈔oda, 13 lipca 2016 17:08
Skocz do komentarzy

   No to siedz帷 w truskawkach... i przegl康aj帷 stronice ulubionego magazynu – internetowe, cho wol mie przed nosem wersj drukowan – znalaz豉m aktualny przepis. Wszystko si pi瘯nie zgra這, bo wszystko w kuchni by這. I tylko musia豉 nast徙i jednodniowa zw這ka ze wzgl璠u na zamro瞠nie pojemnika domowej lodziarni. Taki ma造, aczkolwiek robi帷y wiele bzdet. Jednym zdaniem przepis z czerwca bie膨cego roku, wi璚 odstawi豉m ten mój „najnowszy” 鈍ie穎 co dostarczony numer na bok i wzi窸am si za lody. Niesamowite lody.
   W trakcie mro瞠nia pojemnika nastawia豉m reszt rodziny co do maj帷ego powsta produktu. No bo, 瞠 z octem. Balsamicznym, ale zawsze octem. Zaczynaj帷 od „wyobra sobie...” i ko鎍z帷, 瞠 „ja mam du膨 wyobra幡i i mi to 豉two przychodzi, a poza tym ciekawa jestem”. I ju. M這demu nawet s這wa nie powiedzia豉m, i wcale nie z powodu, 瞠 go akurat w domu nie by這. Chcia豉m, aby oceni same lody. Niesamowite lody...
   Drugim argumentem równie dla mnie wa積ym by這 to, 瞠 u篡ty ma by bia造 ocet balsamiczny. Wi璚 stara豉m si u鈍iadomi Ukochanego, 瞠 „no wiesz... dodatkowo b璠ziesz mia wielk przyjemno嗆 kupi nowy, bo ten si w豉郾ie sko鎍zy”. A przydatny w kuchni jest ogromnie. Same plusy. No dobra. Ale 瞠by z niego robi lody?!!! I owszem. Dodam jeszcze, 瞠 wybitnie niesamowite lody!
   Dochodz do wniosku, 瞠 to najlepsze lody jakie robi豉m. W ogóle nie przypominam sobie, abym jad豉 lepsze, a wiele wyj徠kowych mia豉m okazj zasmakowa. Ocet nadaje deserowi pewnej ostro軼i i zdecydowanego smaku. Nie ujmuj帷 niczego w delikatno軼i struktury, czyli g豉dko軼i cudownie wp造waj帷ej na nastrój. Wszyscy z豉pali鄉y si na tym, 瞠 skupiamy si na tych odczuciach ju po pierwszym „k瘰ie”. Staraj帷 si wy豉pa dok豉dnie wszystko. W ka盥ym razie M這dy wypad z pokoju dr帷 si „Mamo!!! Co tam jest?” No i nie da這 si przemilcze. Jednak wiemy co jemy, wi璚 prowokacyjne „czy瘺y nie podesz造?” zosta這 natychmiast wyprostowane. „Ale mega! Naprawd niesamowite te lody!!!”.
Oryginalny przepis znajdziecie na stronce „Good Food”, a dok豉dnie tutaj.

 

lody truskawkowe z balsa (2).JPG



Lody truskawkowe z bia造m octem balsamicznym

300 ml pe軟ego mleka,
300 ml kremówki,
   2 造瞠czki ekstraktu waniliowego,
   3 du瞠 ó速ka,
  11 dag cukru,
  60 dag pi瘯nych, dojrza造ch truskawek,
   3 造磬i cukru pudru,
  60 ml bia貫go octu winnego,
     dobry chlust wyci郾i皻ego soku z cytryny.

   Do rondla z grubym dnem wla mleko i 鄉ietan. Podgrzewa na sporym ogniu do momentu wrzenia, po czym natychmiast zdj望 z palnika. Doda wanili i wymiesza. W misce utrze ó速ka z cukrem do bia這軼i. Powoli – ca造 czas mieszaj帷 trzepaczk rózgow – wlewa cienkim strumieniem mieszank mleka i 鄉ietany.
   W zlewie umie軼i du膨 misk i nape軟i j zimn wod z dodatkiem lodu. Och... lód to jedyna rzecz jakiej nie mia豉m, wi璚 wystarczy豉 jedynie zimna woda, któr dwukrotnie zmieni豉m. Wyp逝ka rondel, w którym podgrzewa豉 si mleczna mieszanka i przela do niego mas jajeczn. Postawi na ma造m ogniu i podgrzewa ca造 czas mieszaj帷, a krem zg瘰tnieje – przez ok. 10-12 minut. Sprawdzi 造瞠czk*. Nie gotowa!!! Szybko przela do czystej miski i t wsadzi do michy w zlewie. Studzi w zimnej k徙ieli mieszaj帷 trzepaczk przez kilka minut. Gdy masa wystygnie – przykry misk i wsadzi do lodówki.
   W tym czasie przygotowa truskawki. Umy, delikatnie osuszy na r璚zniku papierowym, usun望 szypu趾i. Wrzuci do blendera razem z cukrem pudrem i octem balsamicznym na purée. Przetrze przez sitko, aby pozby si pestek.
   Sch這dzony krem wymiesza z przecierem owocowym i sokiem z cytryny. Przela do maszynki do lodów i ukr璚i wg instrukcji. Prze這篡 do pojemnika (u mnie szklana keksówka), przykry foli spo篡wcz i wsadzi do zamra瘸lnika. Co kilka godzin przemiesza ca這嗆, aby nie tworzy造 si kryszta趾i lodu.
Przed podanie wyj望 z zamra瘸lnika na 10-15 minut. ㄊ磬 do lodów zawsze zanurzam w gor帷ej wodzie, zanim nabior porcj gotowych lodów. Niesamowitych lodów.

 

lody truskawkowe z balsa (7).JPG



* Test 造磬i polega na tym, 瞠 jej wypuk陰 stron przeje盥瘸 si lekko po powierzchni przygotowywanego przez nas kremu, po czym przeje盥瘸 w poprzek delikatnie palcem przez 鈔odek. Gdy 造磬 ustawi si pionowo pusty pasek nie powinien zosta zalany. To znak, 瞠 krem jest gotowy. Ten krem nie b璠zie jak budy, ale powinien by na tyle g瘰ty, aby utrzyma si w ryzach.

 

lody truskawkowe z balsa (5).JPG

Ewa

Zapisz

Zapisz

Podziel się
oceń
0
0



Wi璚ej na ten temat


sobota, 24 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  449 707  

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Statystyki

Odwiedziny: 449707
Wpisy
  • liczba: 263
  • komentarze: 392
Akcja: Nie kradnij zdj耩!

O mnie

W razie jakichkolwiek pyta do mnie, zapraszam do napisania pod adres: j.ewka@wp.pl