Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 253 890 bloog闚 | losowy blog | inne blogi | zaloguj si | za堯 bloga
Kana ATOM Kana RSS

O moim bloogu

Ten blog jest kontynuacj mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie s康zi豉m, 瞠 wyczerpie mi si miejsce - stawiaj帷 raczej na w豉sny zapa, bo z nim rzeczywi軼ie r騜nie bywa. I nawet nie cho...

wi璚ej...

Ten blog jest kontynuacj mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie s康zi豉m, 瞠 wyczerpie mi si miejsce - stawiaj帷 raczej na w豉sny zapa, bo z nim rzeczywi軼ie r騜nie bywa. I nawet nie chodzi o gotowanie - to nieustannie robi z tak sam pasj - ale o czas i ch璚i pisania. Prosz wi璚 wybaczy mi chwile lenistwa, kt鏎e z pewno軼i nast徙i. Mam te do Was wielk pro軸, dotycz帷 moich rzeczy. Je郵i ju kopiujecie tekst (nie mam zbyt wielkiego na to wp造wu niestety) - podajcie 廝鏚這. Zdj璚ia s nie do ruszenia... S tylko moje i chcia豉bym aby moje tylko pozosta造. Kilka moich rzeczy mo積a spotka w necie pod nickiem borgia. A wracaj帷 do kontynuacji... te opisy mojego kuchennego 篡cia znajdziecie na stronce www.swiat-od-kuchni.blog.onet.pl. Zapraszam Was serdecznie do siebie.

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukan fraz i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz sw鎩 adres e-mail aby otrzymywa info o nowym wpisie:

Spanakopita

niedziela, 28 sierpnia 2016 21:44
Skocz do komentarzy

.   Wakacje nastrajaj nas zawsze bardzo pozytywnie. Chce nam si po鈍i璚i troch czasu i niekiedy znaczn ilo嗆 pieni璠zy na wymarzone podró瞠. I chocia wszystko w tym roku jeszcze przede mn, to chcia豉m Wam zafundowa chwilowo darmow podró do s這necznej Grecji. Chwilowo, bo czytaj帷 nic Was to nie kosztuje. Mam jednak poj璚ie, 瞠 chc帷 danie zrobi... nie ob璠zie si bez kosztów. Niewielkich. S這wo daj. A jak si ma dodatkowo takiego Zbyszka w okolicy, który sam dowiezie mnóstwo szpinaku, to i te koszty zmalej. Swoj drog Zbyszkowi bardzo dzi瘯uj i za szpinak, i za cukinie, i za pomidory. Czerwone i czarne. Niemal jak u Stendhala ;). By造 pyszne. Z nich niczego nie zrobi豉m – po prostu zjedli鄉y. Jak zawsze ze smakiem.
   Na pierwszy rzut musia豉m zaj望 si szpinakiem. Tak mi wysz這, 瞠 najmniej wytrzyma造 b璠zie, chocia Zbyszek wykaza si absolutnym profesjonalizmem. Po prostu 軼i掖 nam 這dygi pe軟e li軼i. ζtwiej si myje, czy軼i i przede wszystkim przechowuje. A 瞠 uda這 mi si kupi ciasto filo, to ju wiadomo by這, co b璠zie. Mam nadziej, 瞠 ju na sta貫 zago軼i w sklepie, który mam na my郵i. Je郵i jednak nie uda nam si go zdoby, spanakopit mo積a zrobi mniej klasyczn, u篡waj帷 ciasta francuskiego. Polecam jednak t oryginaln wersj greck z cienkimi arkusikami filo w roli gównej.
   Tak wi璚 Grecja. Nigdy w niej nie by豉m. Chyba szkolny przesyt wiedzy na temat powoduje, 瞠 jako tak ani Grecja, ani Egipt mnie nie poci庵aj. Ale mo瞠 si to zmieni. Tak jak sta這 si z W這chami. B璠zie okazja by osobi軼ie, to pewnie skorzystam. I zdecydowanie bardziej z kraju europejskiego, którego kuchnia jest zachwycaj帷a. A swoje dzisiaj jeszcze do這輳. Spanakopita to bardzo znane ju na ca造m 鈍iecie danie. Oczywi軼ie ze szpinakiem w roli gównej – jak sama nazwa wskazuje. Ciasto ze szpinakiem, fet, z dodatkiem jajka... I jak si temu oprze?
   Co do ciasta francuskiego – na t sam blaszk potrzebne b璠 dwie porcje w formie prostok徠ów. Jedna na spód, i jedna na wierzch. Trzeba b璠zie dodatkowo u篡 jeszcze jednego jajka. Odrobin bia趾a do posmarowania ciasta przed na這瞠niem nadzienia – w trakcie pieczenia bia趾o si zetnie i nie pozwoli ciastu nasi彗n望 sokami. No i ó速ko, do posmarowania wierzchu. Odpadnie nam za to spora ilo嗆 mas豉, któr musimy smarowa arkusze filo. I à propos mas豉... (tylko mas這 brane pod uwag) – mo積a je zwyczajnie jedynie stopi, ale je郵i kto b璠zie mia ochot na co ekstra, prosz zrobi wg przepisu. U篡ty li嗆 laurowy nadaje mas逝 mocnego aromatu, ale na smak nie wp造nie.
Co jeszcze? No mo瞠 to, 瞠 danie robi na p造tkiej blaszce do pieczenia warzyw. I 瞠 z ciastem trzeba post瘼owa szybko i zdecydowanie. Albo trzyma je pod wilgotn 軼iereczk, aby nie wysycha這. Je郵i co si przedrze, lub po豉mie – prosz si nie przejmowa, tylko robi swoje – uk豉daj帷 taki fragment tam, gdzie powinien wyl康owa. Po prostu.
Wakacje nad map i kawa趾iem ciasta ze szpinakiem te s fajne. I na ka盥 kiesze.

 

spanakopita (21).JPG



Spanakopita

 30 dag ciasta filo (7 arkuszy),
 15 dag mas豉,
  1 du篡 鈍ie篡 li嗆 laurowy (lub 2 ma貫, lub 3 suszone),
lub:
  2 porcje ciasta francuskiego (prostok徠ne),
  1 jajko.

Nadzienie:
 2 造磬i oliwy,
 1 du瘸 cebula,
 2 du瞠 z帳ki czosnku,
   starta skórka z ½ cytryny,
 2 造磬i soku z cytryny,
50 dag 鈍ie瞠go szpinaku,
 2 造磬i posiekanego koperku,
 1 造磬a posiekanego 鈍ie瞠go oregano,
20 dag fety,
 2 jajka,
   sól.

   Do rondelka wrzuci mas這 i li嗆 laurowy, postawi na 鈔ednim ogniu na najmniejszym palniku. Gdy tylko mas這 si rozpu軼i, zmniejszy ogie do minimum i trzyma przez 5 minut. Zdj望 z ognia i od這篡 na kolejne 5 minut razem z listkiem. Mo積a przecedzi przez sitko pozbywaj帷 si resztek piany, mo積a i tylko usun望 laur.
   Cebul obra, umy i pokroi w do嗆 du膨 kostk. Czosnek obra i drobno posieka. Cytryn nale篡 wyszorowa, wyparzy, osuszy i zetrze skórk, gdy owoc jest jeszcze w ca這軼i. Szpinak umy, usun望 twarde 這dy磬i i os帷zy na sicie. Fet grubo pokruszy.
   W du篡m rondlu rozgrza oliw na 鈔ednim ogniu. Doda cebul i sma篡 mieszaj帷 przez 8 minut. Powinna si zeszkli. Doda czosnek i sma篡 mieszaj帷 przez 1 minut. Wla sok z cytryny i doda skórk cytrynow. Dobrze wymiesza, po czym wrzuci szpinak – je瞠li nie zmie軼i si w ca這軼i, robi to partiami, czekaj帷 a poprzednia partia zwi璠nie, i zrobi miejsce ca貫j reszcie. Pozostawi na ogniu przez krótk chwil. Zwi璠n望 powinien ca造 szpinak, a p造n odparowa. Prze這篡 do du瞠j miski i przestudzi nieco. Do這篡 zio豉 i pokruszon fet. Doprawi do smaku sol. Wystudzi ca趾owicie. Jajka rozbe速a widelcem w miseczce i wla do reszty. Dobrze wymiesza.
   Prostok徠n blaszk 20x30 cm lekko nat逝軼i i wy這篡 nieco wi瘯szym arkuszem pergaminu. Arkusze ciasta filo z這篡 na pó i delikatnie rozerwa. Lub najnormalniej przeci望 je na pó no篡czkami. W trakcie pracy trzyma je pod przykryciem, aby nie wysycha造.
Nagrza piekarnik do 180°C.
   Na spodzie blaszki u這篡 wzd逝 3 arkusze. Pierwszy i ostatni powinny tworzy lu幡o zwisaj帷y kilkucentymetrowy brzeg, a 鈔odkowy wype軟ia ca貫 wn皻rze. Czyli ka盥y nast瘼ny arkusz powinien naje盥瘸 na poprzedni. 1 arkusz znów wy這篡 na 鈔odku. 2 kolejne u這篡 w poprzek tak, aby lekko zachodzi造 na siebie na 鈔odku. W tym momencie ze wszystkich stron powinni鄉y mie nadmiar ciasta. Posmarowa ca這嗆 delikatnie mas貫m – 陰cznie z wystaj帷ymi brzegami.

 

spanakopita (17).JPG


   Na ciasto wy這篡 nadzienie. Rozprowadzi delikatnie na ca貫j powierzchni za pomoc szpatu趾i. Z這篡 brzegi ciasta do 鈔odka, zaczynaj帷 od d逝窺zych boków. Posmarowa je delikatnie mas貫m i przykry ca這嗆 arkuszem ciasta, wciskaj帷 brzegi delikatnie szpatu趾 tu przy kraw璠zi blaszki. Posmarowa mas貫m i znów przykry ciastem. Posmarowa mas貫m, po czym trzykrotnie u這篡 po 2 arkusze naraz, nie zapominaj帷 oczywi軼ie o smarowaniu ka盥ej warstwy dosy obficie. Na samym ko鎍u wyla na ciasto reszt mas豉 i rozprowadzi na powierzchni. Piec 45 minut na pi瘯ny z這ty kolor. Wyj望, odstawi na 10 minut i pokroi na kawa趾i.
Pokaz „krok po kroku” znajdziecie tutaj

Wersja z ciastem francuskim:
Nagrza piekarnik do 200°C.
   Ciasto francuskie rozwa趾owa na prostok徠y nieco wi瘯sze ni幢i forma. Oddzieli ó速ko od bia趾a. Odrobin bia趾a roztrzepa widelcem. Na wy這穎nej pergaminem blaszce roz這篡 arkusz ciasta francuskiego i posmarowa bia趾iem. Wy這篡 nadzienie, przykry kolejnym arkuszem ciasta, wpychaj帷 delikatnie brzegi do 鈔odka, tu obok kraw璠zi formy. Nak逝 powierzchni widelcem i posmarowa ó速kiem rozbe速anym z odrobin bia趾a. Piec 35-40 minut na z這ty kolor.

 

spanakopita (25).JPG

Ewa

Zapisz

Zapisz

Podziel się
oceń
0
0




Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapami皻aj Nick

Zapami皻aj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuj regulamin i zobowi您uj si do przestrzegania jego postanowie.

sobota, 24 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  449 686  

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Statystyki

Odwiedziny: 449686
Wpisy
  • liczba: 263
  • komentarze: 392
Akcja: Nie kradnij zdj耩!

O mnie

W razie jakichkolwiek pyta do mnie, zapraszam do napisania pod adres: j.ewka@wp.pl