Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 239 349 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

O moim bloogu

Ten blog jest kontynuacją mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie sądziłam, że wyczerpie mi się miejsce - stawiając raczej na własny zapał, bo z nim rzeczywiście różnie bywa. I nawet nie cho...

więcej...

Ten blog jest kontynuacją mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie sądziłam, że wyczerpie mi się miejsce - stawiając raczej na własny zapał, bo z nim rzeczywiście różnie bywa. I nawet nie chodzi o gotowanie - to nieustannie robię z taką samą pasją - ale o czas i chęci pisania. Proszę więc wybaczyć mi chwile lenistwa, które z pewnością nastąpią. Mam też do Was wielką prośbę, dotyczącą moich rzeczy. Jeśli już kopiujecie tekst (nie mam zbyt wielkiego na to wpływu niestety) - podajcie źródło. Zdjęcia są nie do ruszenia... Są tylko moje i chciałabym aby moje tylko pozostały. Kilka moich rzeczy można spotkać w necie pod nickiem borgia. A wracając do kontynuacji... te opisy mojego kuchennego życia znajdziecie na stronce www.swiat-od-kuchni.blog.onet.pl. Zapraszam Was serdecznie do siebie.

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Chleb owsiany

poniedziałek, 05 grudnia 2016 11:05
Skocz do komentarzy

   Kupiłam sobie fajną formę. W zasadzie bardziej ramę niźli formę, dzięki której na dodatek można regulować długość wypiekanego ciasta drożdżowego. Oczywiście nie będzie miało znaczenia, czy będzie to słodka buła, czy wytrawny chleb – byleby ciasto nie było za płynne. Cel dla mnie był istotny, bo każda nowość chlebowa – choćby to miał być tylko nowy, inny kształt – bardzo mnie cieszy. No i w końcu przyszedł czas, aby wypróbować...
   Nie... na początek poszło całkowicie coś nowego. Jednak tej radości postanowiłam nie stopniować, nie mając wszak stuprocentowej pewności, czy chleb będzie smakował. Z tym się zawsze liczę. Tylko co w nim miałoby być niesmaczne? Zaplotłam sobie dodatkowo ciasto, bo dlaczego nie? Nie wzięłam jednak jednego pod uwagę, a mianowicie niedopieczonych (choć upieczonych) brzegów chleba. Trzeba było wziąć i zrobić ponownie, próbując jak się to będzie sprawdzało w praktyce gdy w trakcie pieczenia wyjmę chleb i dopiekę. Nigdy tego wcześniej nie robiłam. Gdyby nie ta za duża różnica tylko w kolorze brzegów chleba, która trochę mnie drażniła. Nie wiem... może z czasem, gdy forma się przepali, nie będzie potrzeby usuwania jej wcześniej? Najzabawniejsze jest to, że w kanapkach zupełnie tego nie widać, bo człowiek skupia się na tym co jest na pajdzie chleba, a nie na bokach kromala. Pytanie więc mi się nasunęło– czy takie moje fiu bździu jest normalne? Tym bardziej, że inni nawet na to nie zwrócili uwagi.
   No dobra... Może skupmy się na chlebie. Jeśli formy, znaczy ramy nie mamy, to możemy upiec taki zapleciony chleb bez niej. Nie wyrośnie tak pięknie w górę, tylko na bank lekko rozrośnie się bokami – choć mówię to tylko teoretycznie, bo moja wyobraźnia tak mi podpowiada. I znajomość nieokiełznanego ciasta drożdżowego. Lepiej, aby wtedy zapleciony warkocz nie był specjalnie długi, boć to nie chałka jest. Można też po prostu wsadzić do natłuszczonej keksówki, i w niej upiec bez wyciągania w trakcie pieczenia. Równie dobrze można chleba nie zaplatać, tylko uformować dowolny bochenek. Będzie pysznie, cokolwiek z nim nie zrobimy.
   Muszę powiedzieć, że dostałam od Zbyszka fantastyczną ostrą pastę. Kanapki z chleba owsianego majdnięte ową pastą znikają w tempie błyskawicznym. Fantazja. Dzięki Zbyszku :)

 

chleb owsiany (6).JPG



Chleb owsiany

 50 dag mąki chlebowej,
 15 dag płatków owsianych,
   2 łyżeczki soli
 2,5 dag zimnego masła,
 2,5 dag drożdży,
   1 łyżka miodu,
150 ml jogurtu naturalnego,
300 ml ciepłej wody,
   1 łyżka płatków owsianych do posypania.

   Przesiać mąkę do miski robota, dodać płatki owsiane, sól i wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki i wrzucić do przygotowanej mieszanki i dokładnie rozetrzeć palcami.
   Drożdże wymieszać z 50 ml wody tak, aby się rozpuściły. Od razu wlać do mąki, dodać miód, jogurt i resztę wody. Wyrabiać przez 8 minut na niskich obrotach, po czym przez 2 minuty na wysokich. Ciasto powinno być miękkie. Można je wyrobić ręcznie przekładając po połączeniu składników na blat i zagniatając 10 minut. Warto kilka razy uderzyć o blat.

 

chleb owsiany (1).JPG


   Gotowe ciasto podzielić na 3 części i uformować z każdej wałek długości 50 cm. Zapleść warkocz. Jeśli mamy odpowiednią ramkę do podłużnego chleba (na zdjęciu), natłuścić ją od wewnątrz i wsadzić do formy przygotowane ciasto, lekko ściskając całość. Lub wsadzić do natłuszczonej keksówki. Posypać płatkami owsianymi lekko je dociskając. Przykryć luźno folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
   W międzyczasie nagrzać piekarnik do 220°C wkładając miskę z wodą. Gdy się nagrzeje, wsunąć blachę z ciastem i natychmiast po zamknięciu piekarnika zmniejszyć temperaturę do 200°C. Piec 30-35 minut. Po 25 minutach usunąć formę, aby boki chleba się lekko zrumieniły. Wyjąć i wystudzić na kratce.

 

chleb owsiany (2).JPG

Ewa

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


wtorek, 25 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  445 050  

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Statystyki

Odwiedziny: 445050
Wpisy
  • liczba: 262
  • komentarze: 388
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

O mnie

W razie jakichkolwiek pytań do mnie, zapraszam do napisania pod adres: j.ewka@wp.pl