Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 756 bloog闚 | losowy blog | inne blogi | zaloguj si | za堯 bloga
Kana ATOM Kana RSS

O moim bloogu

Ten blog jest kontynuacj mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie s康zi豉m, 瞠 wyczerpie mi si miejsce - stawiaj帷 raczej na w豉sny zapa, bo z nim rzeczywi軼ie r騜nie bywa. I nawet nie cho...

wi璚ej...

Ten blog jest kontynuacj mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie s康zi豉m, 瞠 wyczerpie mi si miejsce - stawiaj帷 raczej na w豉sny zapa, bo z nim rzeczywi軼ie r騜nie bywa. I nawet nie chodzi o gotowanie - to nieustannie robi z tak sam pasj - ale o czas i ch璚i pisania. Prosz wi璚 wybaczy mi chwile lenistwa, kt鏎e z pewno軼i nast徙i. Mam te do Was wielk pro軸, dotycz帷 moich rzeczy. Je郵i ju kopiujecie tekst (nie mam zbyt wielkiego na to wp造wu niestety) - podajcie 廝鏚這. Zdj璚ia s nie do ruszenia... S tylko moje i chcia豉bym aby moje tylko pozosta造. Kilka moich rzeczy mo積a spotka w necie pod nickiem borgia. A wracaj帷 do kontynuacji... te opisy mojego kuchennego 篡cia znajdziecie na stronce www.swiat-od-kuchni.blog.onet.pl. Zapraszam Was serdecznie do siebie.

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukan fraz i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz sw鎩 adres e-mail aby otrzymywa info o nowym wpisie:

W這ska cukinia duszona

poniedzia貫k, 23 stycznia 2017 19:24
Skocz do komentarzy

   No tak... musz teraz wyt逝maczy, 瞠 nie chodzi mi o cukini zrobion po w這sku, ale o gatunek dziwacznego warzywa tak zw帷ego si. W這ska cukinia i ju. Chwilk temu po raz kolejny dosta豉m kilka sztuk takiej, plus kilka normalnych, o których wi璚ej w tej chwili wspomina nie b璠. Pozostan przy tych intryguj帷ych, d逝gich i poskr璚anych cukiniach. Jedne w kolorze przyjemnej zieleni, drugie bladym pomara鎍zem okryte (taka jest na zdj璚iu). Ró積ica jednak pomi璠zy nimi nie tylko w kolorze. Zielona zdecydowanie delikatniejsza, o ó速awym na przekór mi捫szu, bardziej mi smakuje. Mam wra瞠nie, 瞠 jest bardziej soczysta. To „bardziej” wcale nie znaczy, 瞠 pomara鎍zowa jest niesmaczna. Zawsze mam problem, gdy w鈔ód dwóch fajnych rzeczy mam wybra t bardziej(fajniejsz znaczy) – zdecydowa豉m si tym razem faworyzowa zielon. Pomara鎍zowa z kolei mi捫sz ma zdecydowanie... pomara鎍zowy, a swoj struktur przypomina bardziej dyni ni幢i cukini. To samo danie zrobione z ka盥ej z nich zapewni nam w zwi您ku z tym nieco odmienne i kolory, i smaki, cho w tych ostatnich ró積ica jest subtelna.
   Cukinie te jedynie w zgrubieniu maj pestki. I znów zaskoczeniem b璠zie, 瞠 przypominaj one bardzie pestki dyniowe. No ale trzymam si nazwy takiej, jakiej u篡wa naprawd wysokiej rangi specjalista, dzi瘯i któremu mia豉m okazj skosztowa kilka fantastycznych „dziwade” warzywnych, wyhodowanych w jego w豉snym ogródku. Oczywi軼ie przez niego samego. Wdzi璚zna niezmiernie dzi瘯uj za kolejny wysyp cukinii – a by這 to ko鎍em lata. Teraz dopiero mam czas, aby podzieli sie przepisem. Na szcz窷cie taka cukinia dosy d逝go wytrzyma, pod warunkiem, 瞠 nie nadgryziemy jej kawa趾a. Jak ju si za ni we幟iemy, to w ci庵u kilku dni sko鎍zy musimy. Mo積a j zetrze lub pokroi i doda do zup lub sosów. Do da typu stir-fry – 鈍ietnie si sprawdza, zw豉szcza pokrojona w paseczki. Mo積a pokrojon lub start zamrozi, i mie pod r瘯 do zup, sosów, czy da typu stir-fry ;). Z czego korzystam. I koniecznie trzeba zrobi duszon. Tak podaj do mi瘰. Ta uwieczniona na zdj璚iach zrobiona jest z zielonej. Nie mam zdj璚ia samej cukinii, bo nim wpad豉m na pomys przybli瞠nia jej Wam, to ju jej nie by這. Posz豉 na pierwszy ogie. Mo瞠 uda mi si nast瘼nym razem to nadrobi.
   Danie jest oczywi軼ie szalenie proste i szybkie. Niewielka ilo嗆 sk豉dników, tworz帷ych pyszne danie. W zasadzie mog豉bym powiedzie, 瞠 to takie co z niczego, pod warunkiem, 瞠 ma si Zbyszka w鈔ód dobrych znajomych. Który w rzeczy samej zaopatrzy nas w odpowiedni rodzaj cukinii...

 

cukinia woska (7).JPG



W這ska cukinia duszona

50 dag w這skiej cukinii,
  1 造磬a oliwy chili (lub zwyk貫j),
  1 造磬a posiekanej natki pietruszki,
    sól, pieprz.

   Cukini umy, obra i pokroi w kostk o boku oko這 1,5 cm. W rondlu rozgrza oliw, wrzuci cukini i mieszaj帷 sma篡 na 鈔ednim ogniu przez 2-3 minuty. Je郵i nie mamy oliwy chili, to u篡waj帷 zwyk貫j, mo積a doda w momencie sma瞠nia szczypt p豉tków chili. Jej wielko嗆 zale篡 tylko od nas samych.
   Wla do rondla 50 ml wody, przykry, zmniejszy ogie do minimum. Dusi 10 minut. Odkry i poczeka, a resztki p造nu ca趾owicie odparuj, a cukinia zmi瘯nie. Doprawi sol i pieprzem do smaku, po czym wymiesza z posiekan natk pietruszki. 安ietnie smakuje jako dodatek do mi瘰.

 

cukinia woska (2).JPG

 

cukinia wloska.JPG

Cukinia w ca貫j swej okaza這軼i

 

Ewa

Podziel się
oceń
0
0



Wi璚ej na ten temat


czwartek, 21 wrze郾ia 2017

Licznik odwiedzin:  458 173  

Kalendarz

« wrzesie »
pn wt cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Statystyki

Odwiedziny: 458173
Wpisy
  • liczba: 263
  • komentarze: 393
Akcja: Nie kradnij zdj耩!

O mnie

W razie jakichkolwiek pyta do mnie, zapraszam do napisania pod adres: j.ewka@wp.pl