Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 253 890 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

O moim bloogu

Ten blog jest kontynuacją mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie sądziłam, że wyczerpie mi się miejsce - stawiając raczej na własny zapał, bo z nim rzeczywiście różnie bywa. I nawet nie cho...

więcej...

Ten blog jest kontynuacją mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie sądziłam, że wyczerpie mi się miejsce - stawiając raczej na własny zapał, bo z nim rzeczywiście różnie bywa. I nawet nie chodzi o gotowanie - to nieustannie robię z taką samą pasją - ale o czas i chęci pisania. Proszę więc wybaczyć mi chwile lenistwa, które z pewnością nastąpią. Mam też do Was wielką prośbę, dotyczącą moich rzeczy. Jeśli już kopiujecie tekst (nie mam zbyt wielkiego na to wpływu niestety) - podajcie źródło. Zdjęcia są nie do ruszenia... Są tylko moje i chciałabym aby moje tylko pozostały. Kilka moich rzeczy można spotkać w necie pod nickiem borgia. A wracając do kontynuacji... te opisy mojego kuchennego życia znajdziecie na stronce www.swiat-od-kuchni.blog.onet.pl. Zapraszam Was serdecznie do siebie.

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Omlet z pomidorkami gronowymi

wtorek, 24 stycznia 2017 19:08
Skocz do komentarzy

   Uważam, że proste rzeczy... takie najzwyklejsze w świecie, i chyba każdemu znane, można zawsze trochę sobie skomplikować – bez szkody dla pierwotnej wersji, do której i tak będzie się wracać. Może nie chodzi o sam fakt specjalnie dużego nakładu czasowego czy też finansowego, ale o drobne zmiany w tym co powszechne. Tak aby nawet w dniu powszednim zaserwować coś odświętnego. Przy czym z przyjemnością usiądziemy, i wsłuchamy się w to, co Ukochana osoba powie pod naszym adresem, rozpływając się przy okazji nad podanym w tym przypadku omletem. Że lubimy jajka w takich postaciach, to fakt. Do tego stopnia, że osobiście jestem skłonna na śniadanie w omletowej formie wtranżolić ich trzy sztuki. W żadnej innej mi się to nie udaje, pomimo czasami wielkich chęci. Nie wiem... Lekkość omletu zapewne to sprawia.
   Prawdą jest, że najczęściej serwuję omlet w czystej postaci. Bo najszybciej i najprościej. Tym bardziej, że przestałam już się bawić w smażenie każdemu z osobna dla całej naszej trójki, bowiem nim usiadłam przy stole, to zawsze ktoś miał już pusty talerz. Doskonała okazała się wielka patelnia, gdzie za jednym zamachem daje się zrobić coś dla wszystkich jednocześnie. Wystarczy tylko gotowy podzielić na kawałki. Ale niestety choć w smaku tak przyrządzony omlet niczym się nie różni, to wizualnie daleko mu do jednoporcjowej wersji. Dlatego też tę wersję robię nadal starym sposobem. Nie znaczy to, że inaczej nie można. Tak w ogóle to część pracy mi odpada, bowiem dziecię najbardziej lubi omlety „czyste” (które zawsze smażę na maśle dodającym im smaku) lub z dodatkiem jedynie ziół albo szynki. Coraz częściej też w trakcie naszych wspólnych weekendowych śniadań – ono jeszcze odsypia miniony tydzień. Dlatego też dzisiaj proponuję zaledwie dwie porcje. Nic tu skomplikowanego, więc specjalnie rozdrabniać się nie będę. Niemniej jednak muszę coś zaznaczyć – użyta patelnia do smażenia omletów w ogóle, winna być nieprzywierająca. I dodatkowo z pokrywką. Znaczy pokrywka nie musi być od patelni, ale powinna do niej pasować.

 

omlet z pomidorkami (1).JPG



Omlet z pomidorkami gronowymi

2 porcje

12 pomidorków gronowych (lub koktajlowych),
 1 łyżka oliwy,
   sól (dodaję mieloną sól morską z płatkami chili), pieprz,
   suszony czosnek mielony (z młynka),
 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
 2 łyżeczki octu jabłkowego.

Omlet:
 6 jajek,
12 łyżek mleka,
   szczypta soli,
   odrobina oleju do smażenia.

   Pomidorki oderwać od gałązek, umyć i osuszyć. Przekroić pionowo na połówki. Na sporej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pomidorki i smażyć delikatnie mieszając, aż zmiękną. Doprawić według uznania solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać ocet jabłkowy, wymieszać i poczekać aż całość znacznie odparuje – pozostawiając odrobinę gęstego sosu. Dodać natkę, dobrze wymieszać i zdjąć z ognia. Odstawić.
   W miseczce lub na głębokim talerzu rozbełtać 3 wybite ze skorupek jajka razem z 6 łyżkami mleka i solą na jednolitą masę. Rozgrzać olej na niedużej i nieprzywierającej patelni, wlać przygotowaną mieszankę jajeczną. Smażyć zgarniając stężałą od spodu masę do środka tak, aby płynna wypełniła z powrotem to miejsce. Robić to systematycznie z każdej strony. Gdy nie ma się już co rozlewać, należy patelnię przykryć i poczekać krótką chwilę, aż wierzch lekko stężeje. Delikatnie zrolować omlet (lub po prostu złożyć na pół) i zsunąć na talerz. Przykryć połową przygotowanych pomidorków, i powtórzyć operację z resztą jajek i mleka.

 

omlet z pomidorkami (6).JPG

Ewa

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 26 stycznia 2017 9:10

    To prawda. Dlatego też to wyjątkowo lekka propozycja - na przykład śniadaniowa. Przy czym ma dodatkowo taki plus, że w zależności od użytych dodatków smakować będzie nieco inaczej. To jedno z tych dań, które przez to chyba nie mogą się znudzić :)

    autor Ewa

    blog: http://swiat-od-kuchni.bloog.pl

  • dodano: 24 stycznia 2017 22:07

    Taki omlet musi być bardzo puszysty. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    autor Jaglusia

    blog: jaglusia.wordpress.com

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

sobota, 24 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  449 688  

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Statystyki

Odwiedziny: 449688
Wpisy
  • liczba: 263
  • komentarze: 392
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

O mnie

W razie jakichkolwiek pytań do mnie, zapraszam do napisania pod adres: j.ewka@wp.pl