Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 253 890 bloog闚 | losowy blog | inne blogi | zaloguj si | za堯 bloga
Kana ATOM Kana RSS

O moim bloogu

Ten blog jest kontynuacj mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie s康zi豉m, 瞠 wyczerpie mi si miejsce - stawiaj帷 raczej na w豉sny zapa, bo z nim rzeczywi軼ie r騜nie bywa. I nawet nie cho...

wi璚ej...

Ten blog jest kontynuacj mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie s康zi豉m, 瞠 wyczerpie mi si miejsce - stawiaj帷 raczej na w豉sny zapa, bo z nim rzeczywi軼ie r騜nie bywa. I nawet nie chodzi o gotowanie - to nieustannie robi z tak sam pasj - ale o czas i ch璚i pisania. Prosz wi璚 wybaczy mi chwile lenistwa, kt鏎e z pewno軼i nast徙i. Mam te do Was wielk pro軸, dotycz帷 moich rzeczy. Je郵i ju kopiujecie tekst (nie mam zbyt wielkiego na to wp造wu niestety) - podajcie 廝鏚這. Zdj璚ia s nie do ruszenia... S tylko moje i chcia豉bym aby moje tylko pozosta造. Kilka moich rzeczy mo積a spotka w necie pod nickiem borgia. A wracaj帷 do kontynuacji... te opisy mojego kuchennego 篡cia znajdziecie na stronce www.swiat-od-kuchni.blog.onet.pl. Zapraszam Was serdecznie do siebie.

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukan fraz i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz sw鎩 adres e-mail aby otrzymywa info o nowym wpisie:

Mas這 sza逕iowe

鈔oda, 25 stycznia 2017 20:12
Skocz do komentarzy

   Dawno temu... Naprawd by這 to dawno, i tyle czasu nie mog豉m si za to zabra, 瞠 a wstyd. Zdj璚ia przypomina造 mi o tym, co nie napisane a cz瘰to robione. Tak wi璚 dawno temu – anno domini 2015 - odwiedzi豉m Bratostwo moje na ich w這軼iach. Nikusia na wst瘼ie zapyta豉, czy aby nie chc jakich zió – jakkolwiek by to nie mia這 zabrzmie. Nic zdro積ego. Gdy zacz窸a wymienia co jej, i jej Cioci po s御iedzku ro郾ie na grz康kach, tak u鄉iech mój robi si coraz wi瘯szy. Rozmaryn. Sza逕ia. Mi皻a. Lawenda. Lubczyk. Bazylia. I pachn帷a pietruszka. Wszystko naj鈍ie窺ze jak to mo磧iwe. Jak mo積a na proste pytanie „Chcesz?” odpowiedzie, 瞠 nie? Nie ma takiej mo磧iwo軼i, abym zainteresowana nie by豉. I ona o tym dobrze wiedzia豉.
   Zaopatrzona w ostry nó, poprowadzona w bajeczne miejsca zabra豉m si do zrywania. Bukiecik coraz bardziej ró積orodny rós b造skawicznie w d這niach. Ju mi si marzy這 zrobi to, i to, i tamto. Sza逕ia... Jak smakuje mas這 sza逕iowe? Ciekawa jestem. W duchu zaklepa豉m sobie to, czym teraz dopiero si dziel.
   Oj... musz si przyzna, 瞠 przysiad豉m przed netem i szuka豉m na naszych stronkach netowych takiego mas豉. Niby znalaz豉m, ale... Nie o takie mi chodzi這. S przepisy na klarowane mas這, którym zalewa si sza逕i. A mnie si marzy這 takie zwyczajne, Do smarowania. Czy te do kawa趾a sporej porcji mi瘰a z grilla. Chocia raczej na odwrót. Trzeba by這 samemu si wysili i zrobi. I tak oto jest. Bardzo wyra幡e w smaku, ale niesamowicie wyborne. Oczywi軼ie zosta這 u篡te do mi瘰a w postaci zwie鎍zenia dzie豉, czyli u這瞠nia zimnego plasterka mas豉 na usma穎nym na grillowej patelni mi瘰ie (czas poka瞠, kiedy podziel si przepisem) – to jednak tylko w cz窷ci. Reszta zosta豉 zjedzona z pieczywem. Naprawd fantastycznie smakuje, gdy si nim posmaruje chleb czy bu趾i, po czym wy這篡 plastry ulubionej w璠liny. W gruncie rzeczy nawet i ona jest zb璠na, ale nie da si ukry, 瞠 pasuje do ca這軼i.
   Przepis powielony kilka razy. Dostarczycielem takiej prawdziwej i niesamowicie aromatycznej sza逕ii ostatnimi czasy sta si Pawe. Bardzo za te nasze doznania smakowe Wam dzi瘯uj. Par razy obiecywa豉m sobie, 瞠 na towarzyskiego grilla zrobi owo mas這, ale co zrobi, 瞠 posiadaczk zió貫k robi si w豉郾ie na tym grillu. A nie wcze郾iej. Pawe stoj帷 przy palenisku ze szczypcami w r瘯ach tylko rzecze: „Ewcia, wiesz gdzie... id i urwij sobie”. No i jak tu nie skorzysta?

 

maslo szalwiowe (4).JPG



Mas這 sza逕iowe

  8 du篡ch li軼i 鈍ie瞠j sza逕ii,
  1 spora szalotka,
15 dag mi瘯kiego mas豉,
  1 造瞠czka drobno startej skórki z cytryny,
  1 造瞠czka soku z cytryny,
    sól, pieprz.


maslo szalwiowe (2).JPG

   Cytryn przed starciem skórki porz康nie wyszorowa, sparzy i osuszy. Sza逕i i obran szalotk umy, osuszy i wrzuci do rozdrabniacza. Drobno posieka. Doda mas這, start skórk i sok z cytryny, doprawi sol i pieprzem do smaku. Pieprzu dodaj oko這 ¼ 造瞠czki. Oczywi軼ie 鈍ie穎 zmielonego. Posieka ponownie, zgarniaj帷 ze dwa razy to, co zostanie na 軼iankach miski rozdrabniacza. Wszystko powinno równomiernie si w ma郵e rozprowadzi.

 

maslo szalwiowe (3).JPG


   Gotow mieszank wy這篡 na p豉t folii spo篡wczej, zwin望 formuj帷 wa貫k 鈔ednicy oko這 4 cm i wsadzi do lodówki do czasu, a stwardnieje. Wyj望, odwin望 i pokroi w plasterki grubo軼i 7-8 mm. Cie雟zych si nie op豉ca, grubsze gorzej wygl康aj. Kroi tu przed u篡ciem i uk豉da na kawa趾u usma穎nego i gor帷ego mi瘰a, prosto z grilla. Gdy ma by u篡te jako smarowid這 do pieczywa – prze這篡 do miseczki, szerokiego s這iczka lub ulubionego pojemnika, i nie sch豉dza w ogóle. Albo wyj望 z lodówki odpowiednio wcze郾iej, aby 豉two da這 si rozprowadzi.

 

maslo szalwiowe (5).JPG

Ewa

Podziel się
oceń
1
0



Wi璚ej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 25 stycznia 2017 21:03

    pysznie :)

    autor pepe

Zapami皻aj Nick

Zapami皻aj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuj regulamin i zobowi您uj si do przestrzegania jego postanowie.

sobota, 24 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  449 683  

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Statystyki

Odwiedziny: 449683
Wpisy
  • liczba: 263
  • komentarze: 392
Akcja: Nie kradnij zdj耩!

O mnie

W razie jakichkolwiek pyta do mnie, zapraszam do napisania pod adres: j.ewka@wp.pl