Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 277 181 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

O moim bloogu

Ten blog jest kontynuacją mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie sądziłam, że wyczerpie mi się miejsce - stawiając raczej na własny zapał, bo z nim rzeczywiście różnie bywa. I nawet nie cho...

więcej...

Ten blog jest kontynuacją mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie sądziłam, że wyczerpie mi się miejsce - stawiając raczej na własny zapał, bo z nim rzeczywiście różnie bywa. I nawet nie chodzi o gotowanie - to nieustannie robię z taką samą pasją - ale o czas i chęci pisania. Proszę więc wybaczyć mi chwile lenistwa, które z pewnością nastąpią. Mam też do Was wielką prośbę, dotyczącą moich rzeczy. Jeśli już kopiujecie tekst (nie mam zbyt wielkiego na to wpływu niestety) - podajcie źródło. Zdjęcia są nie do ruszenia... Są tylko moje i chciałabym aby moje tylko pozostały. Kilka moich rzeczy można spotkać w necie pod nickiem borgia. A wracając do kontynuacji... te opisy mojego kuchennego życia znajdziecie na stronce www.swiat-od-kuchni.blog.onet.pl. Zapraszam Was serdecznie do siebie.

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Jabłecznik z cynamonową kruszonką

sobota, 13 stycznia 2018 17:59
Skocz do komentarzy

   Jakby kogoś naszła ochota na coś słodkiego. Z nudów. Z nadmiaru wolnego czasu, albo nadmiaru jabłek. Albo z powodu faktu, że ktoś do nas przychodzi. Lub też coś za nami chodzi. A może by tak coś ze sobą zrobić? A może bardziej – z jabłek. No bo przejście obok kuchni – jabłka na widoku. Droga z powrotem i rzut oka na… jabłka. No dobra. Już wiem.
   W zasadzie to naprawdę niewiele potrzeba, aby z jabłek zrobić cos fajnego. A że Polska jabłkiem stoi, to każdy w zasadzie ma je tutaj pod ręką. I to w dodatku przez cały rok. Zdrowe to to, bardzo wszechstronne, i na jeszcze pyszne. Jednak chciałam zaznaczyć, że do tego ciasta potrzebne nam będą tylko jabłka deserowe. Aby ucierane ciasto nie rozmokło. Aby jabłka się nie rozpadły. I… bo ja takie najczęściej do ciast wybieram. Polecam Championy, Rubiny lub Elizy. Wymieniam, bo te gatunki u nas królują.
   Przez moment miałam lekkie wahadełko. Zrobić ciasto w większej, czy tez mniejszej formie. Lubię ciasta z owocami takie minimalne warstwowo – jeśli chodzi o zawartość ciasta w cieście. Ale czy ja wiem… jak to ciasto będzie wyglądało, skoro będzie to premiera? Najwyżej pójdzie do powtórki, lub – co również zawsze biorę pod uwagę – po prostu w zapomnienie. Raz i wystarczy. Padło na małą formę, rzadko wykorzystywaną, co było dodatkowym bodźcem za. I całe szczęście.
   Dodanie większej ilości jabłek to żaden problem, ale chodzi tu o pyszną kruszonkę. Mogłabym stwierdzić, że sporo jej, ale właśnie dlatego będzie ona fajną atrakcją (dla Młodego najlepszą z całego ciasta). Lekko chrupiącą, stanowiącą dodatkową warstwę całości. Pachnącą cynamonem. Nie wiem dlaczego, ale mam bzika na punkcie cynamonowych posypek.
   Ciasto nie jest skomplikowane, ale niestety długo się piecze. Zwalam winę na jabłka. W trakcie pieczenia często sprawdzałam stan drewnianym patyczkiem, zwanym potocznie szpikulcem do szaszłyków i w pewnym momencie zaczęłam się denerwować. Góra coraz mocniejsza, a dół jakiś taki niewyraźny. No cóż… trzeba było przykryć, po czym na sam koniec odkryć. I jest git. A całość nawet bardzo.
Ach… byłabym zapomniała. Młodemu zamarzyła się gałka lodów do ciepłego ciasta. Nie pomyślałam. Na marzeniach się skończyło, ale rzeczywiście fajne to będzie połączenie. Tym bardziej, że zimne ciasto można podgrzać w mikrofali. Tylko czy jest sens?

 

jabłecznik z kruszonką (10).JPG



Jabłecznik z cynamonową kruszonką

Kruszonka:
12,5 dag mąki
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
     1 płaska łyżeczka cynamonu
     7 dag miękkiego masła
     7 dag cukru trzcinowego

Ciasto:
12,5 dag  miękkiego masła
   10 dag cukru
     2 jajka
   15 dag mąki
  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
        tłuszcz i bułka tarta do formy

Dodatkowo:
     3 średnie jabłka deserowe
     1 łyżka soku z cytryny

   Jabłka umyć, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i obrać. Pokroić w niedużą kostkę i przełożyć do miski. Skropić sokiem z cytrynu, dobrze wymieszać.
   Na kruszonkę przesiać mąkę do miski. Dodać proszek do pieczenia i cynamon, wymieszać. Dodać masło i rozetrzeć w palcach. Na końcu dodać cukier, połączyć palcami na grubsze okruchy. Wsadzić do lodówki do czasu przygotowania całej reszty.
   Nagrzać piekarnik do 180°C. Tortownicę średnicy 20 cm natłuścić i oprószyć bułką tartą, strzepując jej nadmiar.
   Utrzeć masło z cukrem na puszysty krem. Dodać po jednym jajka, za każdym razem dokładnie ucierając na gładką masę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do reszty i wymieszać na najniższych obrotach miksera na jednolite ciasto. Wyłożyć do formy i wyrównać powierzchnię.

 

jabłecznik z kruszonką (2).JPG

 

Na cieście rozłożyć jabłka i posypać je wyjętą z lodówki kruszonką.  Piec 90 minut. Po około 65-70 minutach przykryć tortownicę kawałkiem folii aluminiowej, odkryć na 5 minut przed końcem pieczenia. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostrożnie oddzielić ciasto od brzegów formy i zdjąć obręcz. Przynajmniej nieco przestudzić.

 

jabłecznik z kruszonką (5).JPG

Ewa

 

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

niedziela, 21 stycznia 2018

Licznik odwiedzin:  466 863  

Kalendarz

« styczeń »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Statystyki

Odwiedziny: 466863
Wpisy
  • liczba: 268
  • komentarze: 399
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

O mnie

W razie jakichkolwiek pytań do mnie, zapraszam do napisania pod adres: j.ewka@wp.pl