Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 254 247 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

O moim bloogu

Ten blog jest kontynuacją mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie sądziłam, że wyczerpie mi się miejsce - stawiając raczej na własny zapał, bo z nim rzeczywiście różnie bywa. I nawet nie cho...

więcej...

Ten blog jest kontynuacją mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie sądziłam, że wyczerpie mi się miejsce - stawiając raczej na własny zapał, bo z nim rzeczywiście różnie bywa. I nawet nie chodzi o gotowanie - to nieustannie robię z taką samą pasją - ale o czas i chęci pisania. Proszę więc wybaczyć mi chwile lenistwa, które z pewnością nastąpią. Mam też do Was wielką prośbę, dotyczącą moich rzeczy. Jeśli już kopiujecie tekst (nie mam zbyt wielkiego na to wpływu niestety) - podajcie źródło. Zdjęcia są nie do ruszenia... Są tylko moje i chciałabym aby moje tylko pozostały. Kilka moich rzeczy można spotkać w necie pod nickiem borgia. A wracając do kontynuacji... te opisy mojego kuchennego życia znajdziecie na stronce www.swiat-od-kuchni.blog.onet.pl. Zapraszam Was serdecznie do siebie.

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Wieprzowina z pappardelle

niedziela, 27 listopada 2016 21:27

   Przyszedł czas korzystania z moich półeczek pełnych skarbów. Jest ich kilka, więc i wybierać mam z czego. Stanęłam i sięgnęłam po dawno nie przerabiany temat, czyli „Kluski i makarony”. Tak... mam na myśli fajną książkę kucharską pod takimże tytułem. No bo tak zagoniona jestem, że w końcu mam czas na odpoczynek przy cudzych przepisach, a i okazję do zrobienia czegoś zaznaczonego, a wciąż odkładanego na tak zwane „potem”, „jutro”, „kiedyś”... Złapałam pierwszą lepszą pozycję – bo to też jakiś tam sposób selekcji. Wszystko mi gra. Wszystko pasuje. Wszystko dostępne. I wszystko lubimy.
   Zrobiłam więc wieprzowinę z pappardelle. Makaron postanowiłam sama zrobić – będąc od dłuższego czasu poniekąd w temacie, i wykorzystując kupioną do tego celu, moją ulubioną rukolę. Makaron rzecz jasna możemy kupić gotowy, co zdecydowanie będzie szybsze i łatwiejsze. Tym bardziej, że są już sklepy, gdzie kupimy świeży... Ale ja się postarałam, bo lubię. Wyszło fantastycznie. Po prostu szybko i bardzo smacznie, więc idealnie dla tych, co w ciągłym pośpiechu są, a chcieliby zaszaleć czymś ekstra.
   Faktem jest, że charakter daniu nadają orzeszki piniowe. Gorąco je polecam, ale wiem też, że niezbyt łatwo je zdobyć, no tanie nie są. Można od biedy zastąpić je pokrojonymi w słupki migdałami. Od biedy... W książce napisane jest, że „To proste, acz imponujące danie najlepiej podawać z sałatą lodową”, lecz ja podałam ze zwykłą z dodatkiem rukoli i pomidora, skropioną cytrynowym winegretem. Niezależnie od rodzaju podanej sałaty gwarantuję, że będziecie zachwyceni.

 

wieprzowina z pappardelle (2).JPG



Wieprzowina z pappardelle

 50 dag polędwiczek wieprzowych,
     mąka,
     sól, pieprz,
   2 łyżki oliwy,
 30 dag makaronu pappardelle,
2,5 dag orzeszków piniowych,
    starta skórka z ½ cytryny,
    sok z 1 cytryny,
  1 łyżeczka płynnego miodu,
  1 garść posiekanej grubo natki pietruszki.

   Mięso oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w plastry grubości 2 cm i bardzo lekko rozklepać dłonią. Wymieszać około 2 łyżek mąki z solą i pieprzem, po czym oprószyć plasterki, strzepując jej nadmiar. Na dużej ciężkiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i smażyć mięso na dużym ogniu po 3 minuty z każdej strony – aż się zrumieni. Zdjąć z ognia i przełożyć na podgrzany talerz. Trzymać w cieple.
   Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody według instrukcji. W tym czasie na tę samą patelnię wlać pozostałą oliwę i przyrumienić orzeszki piniowe. Dodać do nich startą skórkę cytrynową, sok z cytryny, miód i 50 ml gorącej wody. Podgrzać mieszając.
   Do sosu włożyć plastry mięsa – razem z powstałym sokiem. Posypać natką pietruszki. Gotować na bardzo małym ogniu przez 3 minuty, przy czym w połowie gotowania odwrócić mięso na drugą stronę. Makaron odcedzić i podawać z mięsem.

 

wieprzowina z pappardelle (4).JPG

Ewa


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

niedziela, 25 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  449 887  

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Statystyki

Odwiedziny: 449887
Wpisy
  • liczba: 263
  • komentarze: 392
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

O mnie

W razie jakichkolwiek pytań do mnie, zapraszam do napisania pod adres: j.ewka@wp.pl