Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 253 890 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

O moim bloogu

Ten blog jest kontynuacją mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie sądziłam, że wyczerpie mi się miejsce - stawiając raczej na własny zapał, bo z nim rzeczywiście różnie bywa. I nawet nie cho...

więcej...

Ten blog jest kontynuacją mojej kilkuletniej zabawy w pisanie na temat. Nie sądziłam, że wyczerpie mi się miejsce - stawiając raczej na własny zapał, bo z nim rzeczywiście różnie bywa. I nawet nie chodzi o gotowanie - to nieustannie robię z taką samą pasją - ale o czas i chęci pisania. Proszę więc wybaczyć mi chwile lenistwa, które z pewnością nastąpią. Mam też do Was wielką prośbę, dotyczącą moich rzeczy. Jeśli już kopiujecie tekst (nie mam zbyt wielkiego na to wpływu niestety) - podajcie źródło. Zdjęcia są nie do ruszenia... Są tylko moje i chciałabym aby moje tylko pozostały. Kilka moich rzeczy można spotkać w necie pod nickiem borgia. A wracając do kontynuacji... te opisy mojego kuchennego życia znajdziecie na stronce www.swiat-od-kuchni.blog.onet.pl. Zapraszam Was serdecznie do siebie.

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Kuskus z kalafiora z oliwkami i migdałami

piątek, 04 września 2015 20:18

   Tym razem długo się nie zastanawiałam. Po prostu zerknęłam na stronkę Tasting Table, wzięłam i zrobiłam. Powodów było kilka. Pierwszy – spodobało mi się. Jestem jak większość z nas absolutnie wrażliwa na coś ładnie wyglądającego na talerzu. I zawsze za tym ciągnie się to, co bardzo lubię – własne wyobrażenie smaku. Jeszcze przez próbą generalną. A potem refleksje na temat czy trafiłam w sedno, czy też smak mnie zaskoczył – oba efekty cieszą. Drugi powód to samo zdrowie. Nie dość, że wszystko w tym daniu co lubię, to jeszcze mam okazję na coś niewiele przetworzonego, zachowującego w sobie wszystko co najlepsze. I trzeci – chyba najważniejszy – zrobić kuskus, który polubi Ukochany. No i jest wyzwanie!
   Najgorsze jest to, że ja doskonale zdaję sobie sprawę skąd ta jego niechęć do zwykłego kuskusu się wzięła. I tu jedno z dwóch nie najlepszych naszych skojarzeń z Francją. Właśnie tam, na jednej z imprez integracyjnych poczęstowano nas sałatką. Na szczęście nie jedyną, ale z racji tej, że do tej pory nie mieliśmy okazji (bardzo dawno to było) Ukochany skusił się na sporą jej ilość. Wylądowała na naszym – wspólnym – talerzu… No i ktoś musiał ją do końca zjeść, aby przykrości nie robić. Niee… Nie był to nakładający! Ale to on ma traumę. Sałatka była rzeczywiście niezbyt smaczna, bo mdła. A w plenerze ciężko ją doprawić. Bazujemy na tych wspomnieniach do tej pory, co nie znaczy, że dobrej sałatki z kuskusem nie jadłam. Tylko jak chcę zrobić, to wyskakuje to jedno ale – „ale ja nie będę jadł”. A tu proszę… Da się coś zastąpić po prostu kalafiorem.
   Danie jest bardzo fajne. Świetnie pasuje do mięsnych dodatków. Można zabrać ze sobą na grilla. Dla wegetarian też będzie idealny. Szaszłyki warzywne na takim kuskusie będą ślicznie wyglądały i nawet mięsożercy ulegną. To czego mi w nim brakowało… pozwoliłam sobie wyrównać, czyli znacznie większa ilość soku z cytryny i trochę więcej oliwek. Dodałam, bo nie miałam wyjścia. Dla nadania charakteru, czyli po prostu wzmocnienia smaku. Poza tym oliwki potraktowałam nieco inaczej. Tu z kolei, aby ładniej wyglądały.
Oryginał znajdziecie tutaj.

 

kuskus z kalafiora (13).JPG



Kuskus z kalafiora z oliwkami i migdałami

½ główki sporego kalafiora,
½ szkl. płatków migdałowych,
½ szkl. posiekanej natki pietruszki,
¼ szkl. posiekanej kolendry,
½ łyżeczki płatków chili,
 5 dag zielonych oliwek bez pestek,
 2 łyżki oliwy extra virgin,
    sok z cytryny,
    sól, pieprz.

   Postawić duży garnek z mocno osoloną wodą na ogniu i zagotować. Obok rozłożyć czystą ściereczkę.

 

kuskus z kalafiora (2).JPG


   Kalafiora oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Partiami drobno posiekać w rozdrabniaczu. Przełożyć do sitka – jeśli nie ma się wielkiego, to to również robić partiami. Gdy woda się zagotuje zanurzyć sitko razem z wsadem na 1 minutę. Wyjąć, przepłukać zimną wodą i dobrze osączyć. Wyłożyć na ściereczkę i dokładnie osuszyć. Powtórzyć z kolejną partią, przykrywając garnek z wodą, aby ponownie zawrzała.
   Migdały wrzucić na suchą patelnie i postawić na średnim ogniu. Zrumienić potrząsając czasami patelnią. Gdy staną się lekko złote – przełożyć natychmiast do miseczki. Oliwki opłukać, przekroić wzdłuż na pół, po czym każdą połówkę pokroić wzdłuż na 3 części. Kalafiora przełożyć do dużej miski, dodać migdały, posiekane zioła, płatki chili, oliwki, oliwę i sok z połowy cytryny. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.

 

kuskus z kalafiora (10).JPG

Ewa


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

sobota, 24 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  449 665  

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Statystyki

Odwiedziny: 449665
Wpisy
  • liczba: 263
  • komentarze: 392
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

O mnie

W razie jakichkolwiek pytań do mnie, zapraszam do napisania pod adres: j.ewka@wp.pl